В Україні розпочалася акція “16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства”

Дата: 25 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, в Україні стартувала щорічна міжнародна кампанія “16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства”.

Про це повідомив український Омбудсман Дмитро Лубінець.

Фото з відкритих джерел

Сьогодні привертаю увагу до одного з найпоширеніших порушень прав людини в сучасному світі – насильства стосовно жінок. Воно проявляється у фізичних, сексуальних, психологічних, економічних формах”, – заявив Лубінець. 

Він підкреслив, що свобода від насильства в умовах війни набула особливого значення і стала основним правом людини. Усі порушники цього права повинні бути покарані національними та міжнародними судами. 

За інформацією ПРООН, від фізичного домашнього насильства в Україні страждають близько двох мільйонів людей. Більш як у 80% це насильство чоловіків проти жінок. Щороку від домашнього насильства гинуть 600 українських жінок.

Міжнародна акція “16 днів проти насильства” сьогодні стартувала задля активізації роботи органів державної влади та громадськості та з метою підвищення обізнаності населення. 

Щороку кампанія має нову тематику. 2023-го це – “Інвестуй у попередження гендерно зумовленого насильства”. Внутрішня тема в Україні – “Жінки та дівчата під час війни”.

На знак підтримки учасники акції пов’язують помаранчеву стрічку на одяг як символ протидії домашньому насильству. 

Долучайтеся до акції! Не залишайтеся осторонь, не замовчуйте, не виправдовуйте насильство”, – закликав Лубінець.

Нагадаємо, в Україні серед тих, хто потребує соціальної підтримки й допомоги, 72% складають жінки.

За оцінками організації HIAS Ukraineі, 3,6 млн людей в Україні потребують підтримки й потерпали від гендерно зумовленого насильства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter