ГУР: Російські медики не допомагають завербованим з колоній “вагнерівцям” з гепатитом або ВІЛ

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Російська ПВК “Вагнер”, яка вербує російських ув’язнених на війну з Україною, почала рекрутувати людей, що живуть з ВІЛ або гепатитом. Водночас у разі поранення на фронті медики відмовляються допомагати таким завербованим.

Про це повідомляють у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. 

Командування ПВК “маркує” бойовиків червоним браслетом у разі наявності ВІЛ та білим у разі гепатиту. Фото: ГУР Міноборони

Українські розвідники, описуючи масштаб проблеми, зазначили, що рекрутування до ПВК людей, які живуть з ВІЛ та гепатитом, набуло масового характеру. 

Підтверджують це й полонені росіяни, серед яких уже знайшли тих, що живуть з ВІЛ та гепатитом і були завербовані до компанії.

“Лише з однієї виправної колонії №5 у селищі Металострой Ленінградської області було “мобілізовано” понад сотню в’язнів з підтвердженим ВІЛ або гепатитом С. Для “маркування” командування “вагнерівців” змушує їх вдягати на руку червоні браслети у випадку наявності ВІЛ та білі у випадку гепатиту”, – кажуть у ГУР. 

Інші завербовані, за словами розвідників, обурені тим, що поруч з ними перебувають люди, які мають інфекційні захворювання, а російські медики систематично відмовляються надавати таким завербованим допомогу в разі поранень. 

Наразі не відома точна кількість завербованих на війну з Україною російських в’язнів. За словами російської правозахисниці Ольги Романової, йдеться про щонайменше 20 тисяч осіб. 

Нагадаємо, що російських вʼязнів почали звільняти для участі в бойових діях в Україні ще на початку березня. Тоді для поповнення лав окупаційних військ росіяни проводили вербувальну роботу серед ув’язнених у виправних колоніях Ростовської області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter