Гроші на гуманітарне розмінування України тепер збирають через платформу UNITED24: орієнтовно потрібно 37 мільярдів доларів

Дата: 06 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Гроші для гуманітарного розмінування України уряд збиратиме, зокрема, через платформу UNITED24 – глобальну ініціативу з підтримки України, запущеної торік. 

Про це розповіли у Кабміні. 

Закуплений завдяки збору на платформі транспортний засіб для розмінування Armtrac 400. Фото: United24

Проблема замінованих територій була актуальна для України й до початку повномасштабного вторгнення Росії. 

Міни та нерозірвані снаряди, за даними ООН, становили загрозу життю щонайменше двох мільйонів людей на Сході України після 2014-го. Декілька років тому тодішній міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков припускав, що гуманітарне розмінування у регіоні триватиме не менш ніж чверть століття. 

Внаслідок повномасштабного вторгнення Росії Україна стала однією з найбільш замінованих країн у світі. За попередньою оцінкою Світового банку, аби виправити це треба 37,4 мільярда доларів.

“174 тисячі квадратних кілометрів в Україні забруднені вибуховими речовинами. Більш ніж половина країн у світі мають меншу площу. Треба зробити ці території безпечними для життя. Інакше їм загрожує знелюднення та занепад”, – каже міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Мінекономіки відкрило спеціальний рахунок, куди спрямовуватимуть усі зібрані на платформі пожертви. 

Раніше збір коштів на платформі показував гарні результати, наприклад, торік завдяки цьому вдалося придбати перший в Україні Armtrac 400.

“Це найбільший і найефективніший у своєму класі транспортний засіб для розмінування вартістю понад 18 млн доларів. Він став до роботи на Харківщині у жовтні 2022 року. Зараз працює у Херсонській області над розмінуванням сільськогосподарських земель”, – кажуть в уряді. 

Станом на 6 травня поточного року, на платформі United24 вдалось зібрати понад 328 мільйонів доларів. 

Нагадаємо, що за час повномасштабної війни від підриву на російській вибухівці загинули понад 120 цивільних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter