Громадянський журналіст з окупованого Криму Сулейман Асанов провів 50 днів у ШІЗО мордовської в’язниці

Дата: 04 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

З травня та до кінця червня цього року громадянський журналіст, волонтер громадської організації “Кримська солідарність”, бранець Кремля Сулейман (Марлен) Асанов перебував у штрафному ізоляторі (ШІЗО) колонії №7.

Про це агентству “Кримські новини” розповіла його дружина Айше Асанова.

За її словами, Сулейман у ШІЗО мордовської в’язниці провів 50 днів.

Зараз кримський татарин після ШІЗО знову повернувся до роботи у швейному цеху.

Вона розповіла, що особливо важко дається її чоловікові перебування у холодну пору року.

“Умови не з кращих, тому що зими дуже довгі та холодні до 40 градусів холоду. Клімат відрізняється від кримського набагато. Через незвичний клімат Асанов періодично хворіє”, – сказала вона.

Сулейман Асанов за освітою філолог, викладач турецької та кримськотатарської мов та літератури, екскурсовод, бізнесмен, громадянський журналіст і волонтер ініціативи “Кримська солідарність”. Цю громадську ініціативу в Криму створили родини політв’язнів, їхні адвокати та небайдужі кримськотатарські активісти. Її учасники відстежують та документують порушення прав людини, надають правову допомогу.

З 2014 року Сулейман допомагав сім’ям політв’язнів. Відвідував судові засідання за політично вмотивованими справами, розповідав про це на своєму ютуб-каналі, зокрема, робив стрими обшуків у помешканнях кримських політв’язнів.

“Коли моя тітка з двоюрідним братом Османом виїхали з Криму, я дуже засмутився, тому що він був моїм найкращим другом, – згадує син політв’язня Махмут Асанов і додає. – Десь через рік я попросив свого батька поїхати до них у гості, але він сказав: “Я не можу поїхати, коли наші брати та співвітчизники в біді. Він вчив нас думати не про себе, а й про інших”. 

Діти політв’язня відгукуються про нього як про веселу та добру людину. 

Усе розпочалося 12 травня 2016 року. Саме тоді в Бахчисараї після обшуків помешкань кримських татар російські силовики затримали й звинуватили в участі в релігійній організації “Хізб ут-Тахрір” чотирьох місцевих жителів. Серед них Асанова не було.

Тоді також обшукали кафе чоловіка “Салачик” і притягнули його до адміністративної відповідальності за “порушення громадського порядку” через участь у спонтанному мітингу біля закладу. “Суддя” незаконного “Бахчисарайського районного суду” Марина Нікіщенко присудила Асанову 5 тисяч рублів штрафу і 1 890 гривень.

Утім, це не злякало бізнесмена, і він навіть навпаки активніше долучився до громадської діяльності й почав надавати своє кафе для проведення зборів активістів “Кримської солідарності”.

Наступного року, 12 жовтня, Марлена арештували разом з Тимуром Ібрагімовим, Меметом Бєляловим, Сейраном Салієвим, Сервером Зекір’яєвим та Ернестом Аметовим. ФСБ інкримінує чоловікові “організацію роботи “Хізб ут-Тахрір”, яку Росія називає терористичною, але яка є легальною в Україні, а також “підготовку до насильницького захоплення влади”. 

У вересні 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив громадянина України до 19 років позбавлення волі. Російський “Меморіал” визнав його політв’язнем. 

З 27 квітня 2018 року кафе Асанова припинило свою діяльність. Закриття закладу ініціював “прокурор” Бахчисарайського району Олексій Борисович Ощепков, йдеться на фейсбук-сторінці кафе. 

У Сулеймана Асанова є дружина Айше та четверо дітей – Сафіє, Саїд, Сейтмамут та Ескендер. 

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter