Громадськість почули? Кабмін каже, що змінив постанову, проти якої виступали ветерани АТО

Дата: 14 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Уряд ухвалив постанову, виконавши вимоги об’єднань ветеранів та учасників АТО, які вони висували сьогодні на мітингу біля будівлі Кабміну.

Про це на засіданні уряду заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, передає АСН.

“Ця постанова вводить новий механізм конкурсного відбору проектів відповідних ініціатив громадських організацій через подання ними пропозицій про фінансування саме не статутної діяльності, а їхньої практичної роботи”, — зазначив Рева.

Рева відзначив, що над постановою міністерство працювало спільно з громадськістю 10 місяців. І вона змінює тимчасовий порядок розподілу коштів, який був затверджений на минулому засіданні Кабміну.

“Всі тепер ініціативи і заходи, на які ми будемо виділяти кошти, проходитимуть громадську перевірку. І вже не буде такого, що нас будуть звинувачувати, що ми не так виділяємо кошти”, — сказав він.

Перший віце-прем’єр Степан Кубів додав, що в постанові будуть враховані норми про рівні правила участі в конкурсах для всіх організацій.

Водночас сьогодні вранці ветерани АТО, волонтери та активісти протестували проти постанови міністра Андрія Реви, яка була прийнята у закритому режимі і зберігала старий порядок фінансування ветеранських організацій.

Як пояснювали організатори Громадському радіо, згідно з цим порядком кошти виділялися без проведення конкурсу.

Вікторія Губська, керівник благодійної організації “Фундація “Відкрита Україна”, розповіла, що в попередні роки відбувалося розкрадання коштів, коли гроші виділялися на заходи, які насправді не відбувалися, і перераховувалися фізичним особам-підприємцям. Роками фінансувалися одні й ті самі ветеранські організації, головне, аби в назві було слово “ветеран”.

Водночас, за словами правозахисниці, зараз з АТО повертаються дійсні ветерани, які не мають доступу до цих коштів.

“Ми підготували і подали нову постанову, яка має на меті запровадження конкурсу, щоб кожна організація могла подати і визначити соціально значущий проект. Однак минулої середи міністр соціальної політики Андрій Рева без винесення на порядок денний, без обговорення з громадськістю ухвалив у закритому режимі постанову, яка законсервувала старий порядок”, – пояснила Губська.

Олеся Цибулько, засновник Благодійного фонду допомогу батальйону “Донбас”, активістка, що опікується внутрішньо переміщеними особами, розповіла, що фінансування соціальних проектів для ветеранів війни – не єдина проблема Міністерства соціальної політики.

“Ми хочемо розпочати теж кредитування на житло для учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб. Зараз воно заблоковане, бо треба вносити зміни до постанови. У справі внутрішньо переміщених осіб вже чотири роки майже нічого не робиться. Дійшло вже до того, що Парламентська асамблея Ради Європи висловила зауваження, адресовані також Міністерству соціальної політики, про те, що потрібно вносити зміни у наші документи, які є дискримінаційними і протирічать тим цінностям, що відстоює Європа”, – сказала Олеся Цибулько.

Активісти наголошували, що, якщо Андрій Рева не дослухається їхніх вимог, вони вимагатимуть його відставки.

Ініціативна група підготувала також позов проти Кабінету Міністрів, який сьогодні мала подати до Окружного адміністративного Суду міста Києва.

Правник з питань протидії корупції Віра Валлє розповіла, що підставою судового позову є порушення порядку ухвалення постанови: не відбулося жодних громадських консультацій, що свідчить про непрозорість і корупцію.

“Зараз у нас з’явилася інформація про те, що сьогодні має відбутися затвердження нової редакції, яка перекреслює внесені минулого тижня зміни. Це свідчить про те, що уряд почав чути голос громадськості, і ми сподіваємося, що постанова буде прийнята у створеній нами редакції. Але навіть якщо уряд затвердить запропоновані активістами зміни, судовий позов вони не скасовуватимуть”, — додала Віра Валлє.

За її словами, за тиждень дії постанови гроші були таки виділені певній громадській організації, під яку приймалася ця постанова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter