Громадськість вимагає відкритого конкурсу на посади членів Вищої ради правосуддя

Дата: 16 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Фундація DEJURE, Центр протидії корупції, “Автомайдан” та Transparency International Ukraine просять парламентські фракції та групи провести відкритий конкурс на два вакантних місця у Вищій раді правосуддя (ВРП).  

Про це повідомляє пресслужба Фундації DEJURE. 

“Відповідно до регламенту Верховної Ради, делегувати кандидатів до складу ВРП можуть лише парламентські фракції та групи. Саме тому вибір представників до найважливішого органу суддівського врядування в парламенті дуже часто відбувається між партійними юристами чи депутатами. Водночас шановані правники, не афілійовані з депутатськими групами і фракціями, позбавлені можливості бути обраними до ВРП. Саме тому ми закликаємо кожну парламентську фракцію та групу провести відкритий конкурс, щоби подати на розгляд парламенту найбільш гідні кандидатури до ВРП”, – йдеться в повідомленні.

Громадські організації вважають, що відкритий конкурс важливий та не потребує змін до регламенту чи інших законів.

Повідомляється, що фракція та група може подати по одній кандидатурі на вакантну посаду. Громадські активісти переконані, що кожна з них має публічно оголосити про готовність розглянути кандидатури всіх охочих узяти участь у конкурсі та повідомити спосіб, у який кандидати можуть зголошуватися для участі.

“Для того щоб максимально спростити цей процес та запобігти зловживанням з боку потенційних кандидатів, пропонуємо, щоб особи, які бажають узяти участь у конкурсі, одразу подавали для розгляду фракцій та груп весь пакет документів, який вимагає закон. Ми переконані, що, якщо парламентські фракції та групи, не чекаючи на законодавчі зміни, роблять процес добору членів ВРП більш відкритим, це не тільки сприятиме позитивним зрушенням у судовій реформі та процесі очищення судової влади, але й забезпечить зростання довіри до судової влади, а також до парламенту та політичних партій, представлених у ньому”, – наголошується в повідомленні.

Нагадаємо,  10 грудня ВРП затвердила положення про проведення конкурсу до ВККС. На переконання DEJURE, рада нівелювала роль міжнародних експертів у конкурсі членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та зриває судову реформу.  

Напередодні ВРП відмовилася звільняти з посади суддю Євгена Аблова, який у грудні 2013 року дозволив “Беркуту” розігнати Майдан, натомість оголосить йому сувору догану. 

Раніше Фундація DEJURE оприлюднила реєстр провалів Вищої ради правосуддя

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter