Громадські організації вимагають зробити відкритим конкурс до ВРП, інакше проведення судової реформи опиниться під сумнівом

Дата: 31 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Наприкінці травня Етична рада відновила проведення співбесід з кандидатами до Вищої ради правосуддя. Але їх вирішили зробити закритими та проводити без онлайн-трансляції, мотивуючи це дією воєнного стану. Українські громадські організації, що займаються питаннями правосуддя та антикорупційною діяльністю, вимагають зробити публічним конкурс до Вищої ради правосуддя. 

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Фото: pravo.ua

“Ми, представники громадських організацій, що роками борються за утвердження справедливого судочинства в Україні, вважаємо, що таке рішення Етичної ради не враховує суспільний інтерес та може поставити під сумнів прозорість проведення судової реформи й довіру до її результатів… Зважаючи на те, що Етична рада не наводить жодних мотивів і пояснень у своїх позитивних рішеннях, суспільству буде незрозуміло, чому ті чи інші сумнівні кандидати отримали рекомендацію від Етичної ради…” – йдеться в заяві громадських організацій, яку підписали ВГО “Автомайдан”, фундація DEJURE, Центр політико-правових реформ, а також Центр протидії корупції.

Активісти нагадують, що саме “відсутність прозорості” в роботі попереднього складу Вищої ради правосуддя стала “однією з ключових причин” для реформи цього органу.

7 травня 2022 року Етична рада завершила оцінювання чинних членів Вищої ради правосуддя на відповідність критерію професійної етики та доброчесності.

27 травня 2022 року Етична рада відновила проведення співбесід з кандидатами до Вищої ради правосуддя.

Усі розмови відбуваються без онлайн-трансляції самих інтерв’ю чинних членів ВРП і претендентів до неї (хоча публічного формату співбесід вимагає законодавство і регламент Етичної ради).

Відбіркова комісія мотивує такі обмеження дією воєнного стану та необхідністю гарантування безпеки для учасників конкурсу.

Етична рада дотримується принципів відкритості та прозорості у своїй роботі. Однак під час воєнного стану вважає своїм обов’язком не ставити під загрозу життя і здоров’я людей, а також інтереси держави та не розголошувати інформацію, що може бути використана російським агресором для завдання шкоди таким правам та інтересам“, – наголошують в Етичній раді, яка працює над формуванням нової ВРП.

Комісія обіцяє оприлюднити повний запис усіх співбесід одразу після завершення дії режиму воєнного стану в Україні.

Вища рада правосуддя – незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який, згідно із законодавством, має стежити за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності й підзвітності перед суспільством. Однак члени ВРП не раз ігнорували інформацію щодо кричущих порушень суддів.

Із серпня минулого року ВРП припинила розглядати дисциплінарні скарги на суддів через, як пояснюють там, закон про порядок призначення членів органу, що має допомогти його реформувати. Розгляд дисциплінарних скарг і до ухвалення закону відбувався неналежним чином, а тому відтермінування цього процесу до обрання нової ВРП не є критичним, пояснюють фахівці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter