Громадські експерти підтримали розділення Міністерства в справах ветеранів та тимчасово окупованих територій

Дата: 07 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Громадські експерти – учасники Національної платформи “Діалог про мир та безпечну реінтеграцію” схвалюють рішення про розділення  Міністерства в справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України на окремі відомства. 

Про це вони розповіли на пресконференції в Українському кризовому медіацентрі. 

 

На їхню думку, міністерство, яке надалі працюватиме над питанням окупованих територій, має очолити профільний віцепрем’єр-міністр, посаду якого пропонують створити. Він може усунути один із недоліків попереднього МінТОТу – нестачу координації між різними державними органами, відповідальними за окремі аспекти проблематики.

“Варто вивчити досвід функціонування віцепрем’єра з питань євроатлантичної інтеграції та досвід наявності заступників у всіх міністерствах, які дотичні до цієї проблематики, щоб у рамках цієї інфраструктури з’явилися профільні заступники міністрів“, – зазначив Олег Саакян, політолог, співзасновник Національної платформи “Діалог про мир та безпечну реінтеграцію”.

Для нового Міністерства реінтеграції, як наголошують експерти, потрібно окреслити стратегічне бачення діяльності, цілі та пріоритети. Зробити це можна в документі з умовною назвою “Засади безпечної реінтеграції”.

“Коли вже прийнято політичне рішення про розділення міністерства, важливо, щоб це не призвело до повернення в первісний стан, коли це буде Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, яке не має бачення майбутнього і зосереджене на категоріях, що не включають усіх постраждалих від конфлікту. Важливо, щоб нове міністерство займалося саме питанням подолання наслідків конфлікту, безпечної реінтеграції”, – наголосила менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова

За словами співзасновника Національної платформи “Діалог про мир та безпечну реінтеграцію” Володимира Лупація, Україні потрібно переглянути пріоритети державної цільової програми відновлення та розбудови миру в східних регіонах України з урахуванням зміни обставин з часу її ухвалення, та схвалити новий план реалізації цієї програми на найближчі роки. Також слід розробити регіональні програми соціальної згуртованості для Донецької і Луганської областей.

“Ми маємо визначити і рекомендувати оптимальну концепцію з відповідними функціональними повноваженнями і межами компетенцій міністерства / структури, яка на державному рівні має вирішувати питання, пов’язані з політикою реінтеграції та дотриманням прав населення на непідконтрольних Україні територіях. Такий функціонал мав би бути розроблений за участю неурядового сектору“, – додав виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Експерти також наголосили, що питання Криму має бути присутнішим у фокусі уваги нового міністерства та поєднуватися з питаннями, які порушуються в Мінську та на переговорах у нормандському форматі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter