Громадська петиція проти містобудівного законопроєкту №5655 за кілька годин набрала понад 25 тисяч підписів

Дата: 14 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Спільнота архітекторів та громадських активістів 12 грудня опублікувала петицію на сайті президента України з проханням накласти вето на законопроєкт N5655, який, за словами ініціаторів звернення, “призведе до хаотичної забудови міст та знищення історичних пам’яток великими забудовниками”. За кілька годин після ухвалення законопроєкту 13 грудня петиція набрала необхідну кількість голосів – 25 тисяч – і чекає на розгляд президента.

Про це повідомила на своїй фейсбук-сторінці заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій.

“Петиція за вето на законопроєкт №5655 менш ніж за шість годин після голосування набрала відповідну кількість голосів. Ви справді думаєте, що ваші радянські методи працюють? Чи російські гроші? І це ми навіть у шкільні чати не писали”, – написала архітекторка.

Анна Кирій закликала президента Володимира Зеленського розглянути петицію і дослухатися до думки громади, а не “фейкових людей вкупі з ОПЗЖ”.  

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який критикували очільники українських міст та селищ, архітектори та громадські активісти, зокрема через корупційні ризики. Законопроєкт підтримали 228 народних депутатів.

Своєю чергою Рух “Чесно” звернув увагу на те, що містобудівну реформу народні депутати проголосували майже мінімальною кількістю голосів: із 226 необхідних отримали лише 228. Жодного голосу не дали народні обранці з партій “Європейська солідарність” та “Батьківщина”, а в “Голосі” проголосував за лише депутат Ярослав Железняк.

Анна Кирій закликала громадськість підписати петицію до президента України з вимогою накласти вето на законопроєкт №5655.

Напередодні комітет отримав висновок НАЗК, що законопроєкт №5655 не відповідає Антикорупційній стратегії. НАЗК вказувало серед іншого, що проєктом закону “не передбачений механізм усунення, виявлених порушень законодавства, встановлених у результаті здійснення нагляду, санкцій для об’єктів нагляду в разі встановлення порушень, а також яким чином відповідні порушення мають бути усунуті”.

Представники архітектурної спільноти, громадські діячі та адвокати 18 листопада провели брифінг під стінами СБУ, де заявили про тиск на Національну спілку архітекторів України з боку правоохоронців, який вважають помстою за критичну позицію щодо провладного законопроєкту №5655 із впровадження містобудівної реформи. 

На брифінгу розповіли, що зранку 16 листопада СБУ провела обшуки в приміщенні Національної спілки архітекторів України, а також у приватних помешканнях представників спілки. Зокрема, у квартирі президента НСАУ, в офісі компанії НСАУ, квартирі секретаря атестаційної комісії НСАУ та квартирі ІТ-фахівця.

21 жовтня під час пресконференції в Інтерфакс-Україна, заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій, заявила, що Спілці архітекторів відімкнули доступ до електронного реєстру сертифікованих архітекторів, який є частиною Єдиної державної електронні системи у сфері будівництва. Це означає, що архітектор, який пройшов атестацію і склав іспит або продовжує термін чинного сертифіката, не може поставити свій підпис на проєктну документацію в ЄДЕССБ, тому що Національна спілка архітекторів України не може валідувати його сертифікат.

Своєю чергою керівник київського осередку Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Олексій Шемотюк вважає, що обшуки, які були проведені в співробітників спілки, – це реалізація тих публічних погроз, які озвучувала керівниця партії “Слуга народу” Олена Шуляк через позицію архітекторів щодо законопроєкту №5655.

Юридична компанія “Міллер” підтримала архітектурну спільноту й надаватиме правову допомогу, а також захищатиме їхні права в цій справі.

Фото обкладинки: Макс Требухов, LB

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter