Гройсман: уряд ініціюватиме скасування “закону Савченко”

Дата: 20 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляє, що найближчим часом уряд ініціюватиме скасування чи зміну “закону Савченко”.

Про це він сказав в ефірі програми “Свобода слова” на ICTV.

“Я вважаю, що закон, який був поданий в український парламент, який спростив відповідальність злочинців (…) дав можливість десяткам тисяч злочинців вийти сьогодні на свободу (…) в своїй більшості ці люди звільнені за “законом Савченко”. Цих людей випускають, і вони (знову) починають вбивати, грабувати і ґвалтувати тощо”, – заявив Гройсман.

За його словами, уряд найближчим часом ініціює скасування “закону Савченко” або його зміну.

Також Кабмін має намір ініціювати виділення 330 млн гривень на підвищення зарплат співробітникам карного розшуку.

Як відомо, перший заступник голови Нацполіції Вадим Троян 15 вересня заявив, що 34 тисячі ув’язнених підлягають звільненню у 2016 році, відповідно до закону “Про вдосконалення порядку зарахування судом попереднього ув’язнення в строк покарання”, більше відомого як “закон Савченко”.

“Закон Савченко” президент Порошенко затвердив 23 грудня 2015 року. Він, зокрема, передбачає зарахування одного дня попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Раніше у правозахисній організації “Донецький меморіал” повідомили Центру інформації про права людини, що ініціатива влади внести зміни до згаданого закону є  загрозою для головних принципів дотримання прав людини.

У “Донецькому меморіалі” зазначають, що, по-перше, така ініціатива впроваджує дискримінацію за ознакою злочину. Якщо головна мета закону – певною мірою компенсувати громадянам, які перебували у СІЗО у жахливих умовах, нелюдські умови тримання, то не може не дивувати пропозиція одним особам ці умови “компенсовувати”, іншим – ні. Тим самим поважними міністрами визнається, що тяжкість цих умов є елементом покарання: якщо особа вчинила вбивство – може не розраховувати на компенсацію за нелюдські умови, а отримувати їх “по повній”.

Також в організації підкреслюють, що рівень злочинності зазвичай залежить від соціально-економічної ситуації в країні та від ефективності роботи правоохоронних відомств, а не від числа колишніх в’язнів на волі. Коли загальне зубожіння в суспільстві зростає, число громадян, які наважуються порушувати закон, також зростає. До того ж, коли поліція при міністрові МВС Арсена Авакова погано ловить злочинців – злочинність зростає.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter