Гренландські жінки подали до суду на Данію через примусову контрацепцію в 1960-х роках

Дата: 04 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Група зі 143 жінок корінного народу Гренландії подала до суду на Данію за те, що в 1960-х роках їм встановили контрацептивну спіраль без їхньої згоди чи відома.

Про це пише видання Associated Press.

Фото: Getty Images

Так, позивачки стверджують, що за допомогою спіралей влада хотіла сповільнити зростання корінного населення Гренландії, яке стрімко збільшувалося в 1960-х роках. Такі дії, на думку жінок, є порушенням їхніх прав. Деякі з тих, кому встановили спіраль, на той час були підлітками. Наразі жінки вимагають від Данії компенсації в розмірі майже $6,3 мільйона.

Психологиня Ная Ліберт, яка ініціювала вимогу про компенсацію, каже: “Ми більше не жертви, тому що діємо прямо зараз”.

Влада Данії пояснила, що в період з 1960-х до середини 1970-х років контрацептивні спіралі встановили приблизно 4500 жінкам і дівчатам, тобто приблизно половині жінок фертильного віку, які тоді мешкали в Гренландії.

Адвокати жінок стверджують, що їхня єдина можливість домогтися справедливості – це звернутися до суду. Найстаршій постраждалій жінці наразі вже більш ніж 80 років.

У жовтні минулого року 67 гренландських жінок подали перший позов проти Данії через те, що раніше їм без їхньої згоди або відома поставили контрацептивну спіраль. Уряд країни запропонував психологічні консультації потерпілим.

Також на початку 2023 року Данія спільно з урядом Гренландії розпочала неупереджене розслідування справи про практики запобігання вагітності, що застосовувалися в Гренландії в період з 1960 по 1991 рік. Розслідування має завершитися в травні 2025 року.

Нагадаємо, що у вересні минулого року уряд Данії перепросив тисячі людей з інвалідністю, які впродовж десятиліть зазнавали насильства та жорстокого поводження в державних установах. 

Так, з 1929 до 1967 року пацієнтів, які мали психічні порушення, примусово стерилізували. Також до 1989 року пацієнти, які хотіли одружитися, мусили отримувати спеціальний дозвіл від влади.

Читайте також: На шоу “Трендсеттер” чоловіки знову просували заборону абортів. У чому шкода таких наративів, пояснюють експертки

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter