ГПУ остаточно відмовили в доступі до даних журналістки Бердинських

Дата: 30 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд Києва остаточно відмовив Генеральній прокуратурі в задоволенні її вимоги щодо доступу до телефонних даних журналістки видання “Новое время” Христини Бердинських за півтора року.

Про це журналістка повідомила на своїй сторінці у Facebook.

За словами Бердинських, вона разом з командою адвокатів дев’ять місяців боролася проти незаконних вимог Генпрокуратури. 

“Рiшення остаточне i не може бути оскаржено! Дев’ять мiсяцiв боротьби нарештi закiнчилися перемогою. Ура, ура, ура!!! Дякую адвокатам, усiм журналiстам i усiм друзям, якi пiдтримували мене цi дев’ять мiсяцiв. Я дуже щаслива”, – відреагувала на рішення суду журналістка. 

Бердинських також додала, що представник ГПУ на судове засідання не з’явився:

“Сподiваюся, йому, як i генпрокурору Юрiю Луценку, соромно, бо вони так i не вiдкликали цього безглуздого клопотання!”

Як відомо, у лютому суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань окремою постановою надав Генеральній прокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції і до всіх матеріалів, які надсилав на електронну пошту видання його журналіст Іван Верстюк. Він автор цілої низки резонансних розслідувань, зокрема про корупцію в оборонних закупівлях.

Речник ГПУ Андрій Лисенко повідомив, що слідчі прокуратури були вимушені отримати доступ до матеріалів “Нового времени” через суд, оскільки власник інформації ТОВ “Видавничий Дім “Медіа-ДК” відмовився надавати необхідні для розслідування матеріали.

19 лютого Медіарух заявив, що розцінює дії Генпрокуратури та рішення Печерського райсуду щодо надання доступу до матеріалів видання “Новое время” як тиск на свободу слова. Комітет захисту журналістів (CPJ) розкритикував українську прокуратуру через тиск на видання “Новое время”.

Згодом очільник Генпрокуратури Юрій Луценко назвав вимогу відомства надати доступ до документів редакції звичайним проханням та не побачив у таких діях утиску журналістської діяльності. Сам Верстюк збирається позиватися до ЄСПЛ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter