Найбільша допомога політв’язням потрібна під час ув’язнення: родини закликають ухвалити правильний закон

Дата: 17 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Голова Об’єднання родичів в’язнів Кремля Ігор Котелянець розкритикував ухвалений у першому читанні парламенту попереднього скликання законопроєкт №0936. Він закликав парламент нового скликання проголосувати за новий документ, який презентують наступного тижня. 

Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, свої критичні зауваження правозахисник озвучив під час форуму “Подолання наслідків конфлікту: порядок денний нового парламенту” у Верховній Раді 16 жовтня. 

“Це настільки недосконалий документ, що його потрібно переписувати приблизно на 80%. Він не захищає політичних в’язнів”, – сказав він.

Ігор Котелянець

За його словами, цей документ визнає заручником Кремля громадянина України, який вийшов на волю, повернувся на територію України, пройшов співбесіду в СБУ й отримав від неї відповідну довідку.

Він нагадав, що медичну, психологічну та фінансову допомогу звільненим у вересні 11 політв’язням надавали в ручному режимі. Також в Україні досі на законодавчому рівні не вирішено питання допомоги політв’язням під час їхнього ув’язнення. 

“Ключової допомоги такий громадянин потребує саме тоді, коли його утримують у Росії, в тимчасово окупованому Криму чи на Донбасі. Йому потрібні гарантії від держави, яка боротиметься за нього. Йому потрібно допомогти з оплатою адвоката та медичних послуг. Також допомоги потребує родина, годувальник якої перебуває в ув’язненні”, – наголосив Ігор Котелянець.   

Він запропонував ухвалити новий законопроєкт, який розробили за активної участі рідних політв’язнів, Міністерства з питань окупованих територій та ветеранів, Офісу президента, Мінсоцполітики та правозахисних організацій. Новий законопроєкт вирішує згадані вище проблеми, з якими стикаються політв’язень та його родина. 

“Наступного тижня ми презентуємо цей законопроєкт і сподіваємось, що в парламент його внесе президент. У травні ми зустрічалися з Володимиром Зеленським, який підтримав ідею, щоб він вніс цей документ. Ми закликаємо народних депутатів не підтримувати законопроєкт №0936 як такий, що не захищає політв’язнів, а підтримати новий документ після його реєстрації у Верховній Раді”, – розповів правозахисник.  

Голова парламентського комітету з прав людини Дмитро Лубінець попросив правозахисника офіційно звернутись до комітету.

Дмитро Лубінець

“Якщо буде звернення від вашої організації і підтвердження, що президент України готовий внести у Верховну Раду новий законопроект, ми відкриємо шлях для цього документу. За нами точно не буде проблем”, – прокоментував він.

Раніше правозахисники критикували законопроєкт №0936,  оскільки він не відповідає нормам міжнародного гуманітарного права та прав людини і створює додаткові ризики. 

Нагадаємо, за даними правозахисних організацій, станом на жовтень 2019 року російська влада з політичних мотивів незаконно утримує щонайменше 87 громадян України в тимчасово окупованому Криму та Росії. На контрольованих Росією окупованих територіях Донецької та Луганської областей утримують понад 110 військових та цивільних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter