Google додасть 110 нових мов до свого перекладача, зокрема кримськотатарську

Дата: 27 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Google анонсував значне розширення свого перекладача, додавши підтримку 110 нових мов, включаючи кримськотатарську та ромську. Це стане найбільшим розширенням Google-перекладача за весь час його існування.

Про це повідомляє пресслужба Google.

Фото: Manuel Augusto Moreno / Getty Images

Так, для розширення різноманітності мов сервіс використовує штучний інтелект. Додавання нових мов стало можливим завдяки великій мовній моделі PaLM 2. Зокрема, в Google-перекладачі будуть підтримуватися:

  • Афар: Тональна мова, якою розмовляють у Джибуті, Еритреї та Ефіопії.
  • Кантонська мова: Одна з найбільш запитуваних мов для Google-перекладача.
  • Кримськотатарська мова: Тюркська мова кримських татар, яка потребує додаткового захисту за класифікацією UNESCO.
  • Менська мова: Кельтська мова острова Мен.
  • Нко: Стандартизована форма західноафриканських мов мандінка, що об’єднує багато діалектів.
  • Панджабі (Шахмукхі): Різновид панджабі, який пишеться персько-арабським письмом (шахмукхі) і є найпоширенішою мовою в Пакистані.
  • Тамазігська мова (амазігська): Берберська мова, якою розмовляють у Північній Африці.
  • Ток-пісін: Креольська мова на основі англійської, яка є мовою міжнаціонального спілкування в Папуа-Новій Гвінеї.

“На мовах від кантонської до кекчі розмовляють понад 614 мільйонів носіїв, що відкриває доступ до перекладу для близько 8% населення світу. Деякі з цих мов є одними з найбільших світових мов з більш ніж 100 мільйонами носіїв. Іншими мовами розмовляють невеликі громади корінних народів, а деякі майже не мають носіїв мови, але наразі тривають активні зусилля щодо їхнього відродження. Близько чверті нових мов походять з Африки, що є нашим найбільшим розширенням африканських мов наразі”, – йдеться у повідомленні. 

Тож Google продовжує розширювати мовні можливості свого перекладача, роблячи його доступнішим для користувачів по всьому світу.

Нагадаємо, що минулого року український стартап Respeecher ініціював проєкт, щоб прискорити появу кримськотатарської мови у багатьох звичних сервісах: помічниках у телефонах, чатботах та автоматичних перекладачах. Його команда тренує нейромережу для розпізнавання кримськотатарської мови та збирає для цього 1 тисячу голосів її носіїв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter