Головою Касаційного господарського суду ВС стала Лариса Рогач, яка отримала негативний висновок від Громадської ради доброчесності

Дата: 20 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

19 грудня в Касаційному господарському суді відбулися збори, на яких головою КГС ВС обрали секретаря Великої Палати Верховного Суду Ларису Рогач. Відомо, що у 2017 році на конкурсі до ВС Громадська рада доброчесності дала Рогач висновок про невідповідність критеріям доброчесності та професійної етики. Однак це не завадило їй перемогти в “конкурсі” до ВС, у якому разом з нею тоді переміг і росіянин Богдан Львов.

Про це повідомив голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

Фото: Цензор.НЕТ

“Рогач працювала в Вищому госпсуді не тільки за Львова, а й за його попередників часів Януковича – Татькова і Ємельянова. Тоді весь суд був задіяний у масовій схемі втручання в систему авторозподілу суду, яка дозволяла фактично розподіляти справи вручну на “зручних” суддів. Рогач не могла про це не знати і або активно брала участь у схемі, або як мінімум це мовчазно толерувала”, – пише Жернаков.

Також Рогач була в складі колегії суддів, яка фактично зобов’язала укласти із забудовниками договір оренди ділянки поблизу Софійського собору для будівництва багатоповерхівки.

Крім того, вона головувала в колегії суддів, які дозволили виділити землі під маєток друга Януковича Юрія “Єнакієвського” Іванющенка, відомий як Межигір’я-2, із земель природно-заповідного фонду.

Відомо, що за призначення Рогач проголосували 22 судді, не підтримали жодного кандидата – 19.

“Шкода, що для більшості суддів КГС ВС і далі стара гвардія ближча, ніж прогрес. Цікаво також, чи Рогач, так само як і Львов, буде командувати на з’їзді делегатами госпсудів. Одне, втім, зрозуміло – Львова персонально на посаді судді й голови суду в КГС не чекають. І це, звісно, позитив”, – підсумував Жернаков.

Нагадаємо, що у вересні цього року стало відомо, що заступник голови Верховного Суду та очільник Касаційного господарського суду в його складі Богдан Львов є власником російського паспорта.

Після цього активісти вже виступили із заявою, в якій вимагають від президента Володимира Зеленського позбавити громадянства суддю. 

5 жовтня голова Верховного Суду Всеволод Князєв відрахував зі штату Верховного Суду суддю Богдана Львова. Князєв, повідомляючи про відрахування зі штату Львова, нагадав про те, що, згідно з Конституцією, повноваження судді припиняють у разі припинення громадянства України або набуття ним громадянства іншої держави. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter