“Голові” окупаційної адміністрації у Скадовську та його заступниці повідомили про підозру у колабораціонізмі

Дата: 17 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Двом місцевим мешканцям Скадовська на Херсонщині повідомили про підозру у колабораційній діяльності через те, що погодились очолити окупаційну адміністрацію міста. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Фото: vechirniy.kyiv.ua

Колона російської техніки заїхала до Скадовська на початку березня. Невдовзі росіяни винесли з приміщення адміністрації техніку, викрали мера міста Олександра Яковлева, але невдовзі відпустили. У квітні очільнику населеного пункту, за його словами, довелось поїхати після погроз. 

“Мені сказали однозначно: або співпрацюєш, або ідеш в підвал. Користі від мера в камері небагато. Я знаходжуся в безпечному місті, на постійному зв’язку з заступниками, виконком продовжує працювати в дистанційному режимі”, – розповідав посадовець. 

Яковлеву вдалось без перешкод проїхати через окупований Мелітополь повз майже три десятки російських блокпостів, показуючи український паспорт, однак не уточнюючи, що він є посадовцем. 

Так званим головою адміністрації Скадовська росіяни призначили громадянина Росії, який тривалий час жив у місті, а його “заступницею” стала місцева мешканка, громадянка України. Нині обоє активно займаються добором інших працівників “адміністрації” та закликають мешканців регіону підкоритися окупаційним військам. 

Імен підозрюваних правоохоронці не називають, однак відомо, що “головою адміністрації” став Сергій Миколайович Швайко.

Щодо  підозрюваної, то її імені дізнатись не вдалось. 

Фото: skadovsk.city
 
 
Підозрювані. Фото: Херсонська обласна прокуратура

Це не вперше, коли росіяни приховують особи призначених ними ж “посадовців” на тимчасово окупованих територіях. До прикладу, журналісти довго не могли дізнатись, як виглядає так званий “мер” Херсона Олександр Кобець. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного російського вторгнення парламент уже двічі вносив зміни до Кримінального кодексу й посилив відповідальність за колабораціонізм та пособництво Росії. Відтепер за колабораційну діяльність можна отримати: 

  • позбавлення права обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк від 10 до 15 років;
  • виправні роботи на строк до двох років;
  • арешт на строк до шести місяців;
  • штраф до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • позбавлення волі на строк до 15 років;
  • довічне позбавлення волі.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter