Журналісти показали обличчя “мера” Херсона, якого ховали російські військові

Дата: 26 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Журналісти оприлюднили фотографії названого російськими військовими мером тимчасово окупованого Херсона Олександра Кобеця. 

Знімки вдалось отримати журналістам Bihus.info.

Про призначення так званих “керівників” на Херсонщині російські військові повідомили ще наприкінці квітня.

“Головою” Херсонської ОДА став колишній мер Херсона та нардеп від Партії регіонів у Верховній Раді 8-го скликання Володимир Сальдо, а очолювати Херсон росіяни поставили Кобеця. Однак обличчя “мера” відтоді ніхто так і не бачив, бо знайти його сторінки у соцмережах не вдалось, не з’являвся він навіть на пропагандистських відео. 

Виявилось, що Кобець народився у Херсоні, певний час жив там, а потім багато років мешкав у Києві, де зареєстрований по вулиці Оболонській. Також він, можливо, мешкав у Москві.

За даними джерел Bihus.Info, за попередні 5 років, з 27.04.2017 по 27.04.2022 Кобець 22 рази виїжджав з України за кордон й більшість цих поїздок були до Росії та Білорусі. Зокрема, він літав у Мінськ у 2019 році та їздив потягом і машиною в Росію у 2018-му.

Джерела Bihus.Info підтвердили інформацію видання “Мост” і “Центру журналістських розслідувань” про те, що у радянський час Кобець працював у КДБ, а потім, на початку 2000-х – в українській СБУ. Зокрема в центральному апараті СБУ, звідки його звільнили до 2010 року.

Як встановила редакція Bihus.Info, у 2006 році Кобець був оформлений співробітником київської фірми “Украгрохімпромхолдинг”, яка торгувала аміаком. Її в Україні заснував росіянин Олександр Бессонов.

“Заснував на гроші, позичені в російського банку ВТБ. Гроші банку Бессонов не повернув, відтак став обвинуваченим у кримінальній справі в РФ і на суді розповів, що в радянські часи працював “в органах військової контррозвідки КДБ СРСР Північної групи військ”. Тобто колишній роботодавець Кобеця публічно визнавав роботу на КДБ”, – кажуть розслідувачі. 

За даними джерел Bihus.Info, Кобець поспішно виїхав з Києва 7 березня на автомобілі МЕRСЕDЕS-ВЕNZ С з номерним знаком AA8332CO, зареєстрованим на його дружину Ганну Кобець. Він попрямував на захід України, а 15 березня виїхав з країни через ПП “Ужгород”. Перетнути кордон Кобець зміг як особа старша 60 років, адже йому 62 роки. 

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter