Голова суду таки погрожував черкаському судді – експертиза

Дата: 20 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Експертиза МВС визнає, що голос на записі, що погрожує судді Апеляційного суду Черкащини Сергію Бондаренку, належить голові цього суду Володимиру Бабенку.

Про це повідомляє журналіст Центру інформації про права людини, який володіє копією висновку експертизи Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.

Експертиза досліджувала оприлюднений у березні адвокатом Романом Маселком аудіозапис, на якому Володимир Бабенко застерігає суддю Сергія Бондаренка від винесення правосудних рішень. 

У березні 2015 року Володимир Бабенко стверджував, що цей запис “складається із різних нарізок”. А вже в липні програмі “Люстратор” телеканалу “2+2” новообраний голова суду заявив, що на записі – “частково схожий на його голос”.

Експертиза МВС порівняла голос на аудіозапису із голосом Володимира Бабенка, який ЗМІ зафіксували на березневій прес-конференції.

“Голос мовлення у фонограмі, що знаходиться у файлі “713_0064” на флеш-носії “Transcend 8GB” і розпочинається висловом “Ну, що, Сергій Івановичу, розкажеш мені”, належить Бабенку Володимиру Миколайовичу. Фонограма зафіксована у файлі “713_0064” на флеш-носії “Transcend 8GB”, не змонтована”, – йдеться у висновку за підписом Іванни Горбач-Кудрі.

У червні Сергій Бондаренко пройшов також психофізіологічну експертизу (ПФЕ) з використанням поліграфа.

Як каже кореспондент з посиланням на копію експертизи Українського бюро психофізіологічних досліджень та безпеки, суддя підтвердив, що Володимир Бабенко просив прийняти незаконне рішення у справі ПАТ “Азот” проти вчительки Оксани Яшан. А також те, що голова суду висловлював погрози на його адресу. Сергій Бондаренко також заперечив, що змінював аудіофайл розмови з головою суду або просив інших людей внести зміни до аудіофайлу.

“Експертний аналіз… з розрахованою ймовірністю 99% дозволяє зробити висновок, що брехні не виявлено при відповідях на перевірочні питання”, – пише у своєму висновку експерт-поліограф Ігор Усіков.  

Тим часом за даними відділу зв’язків з громадськістю УМВС в Черкаській області, 9 липня Володимир Бабенко повідомив про вибухонебезпечний предмет, який виявив на своїй автівці.

Граната, ймовірно Ф-1, була прикріплена до днища його автомобіля “Toyota” під моторним відсіком. Гранату Бабенко виявив, коли гостював у сестри в селищі Маньківка на Черкащині. Вилучену гранату направили на експертизу. Проводяться слідчі дії, пише видання Newsru.ua.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 379 (посягання на життя судді…) Кримінального Кодексу України. Стаття передбачає покарання у вигляді від 8 до 15 років ув’язнення або довічне.

Як відомо, Рада суддів України вбачає порушення суддівської етики у діях Володимира Бабенка, а також судді Сергія Бондаренка, який на судовому засіданні заявив про тиск, погрози і втручання в його роботу з боку Володимира Бабенка.

“Дослідження згаданих вище конфліктних відносин у трудовому колективі суду дають підстави говорити про порушення сторонами конфлікту правил суддівської етики та етичних стандартів поведінки суддів, які набули широкого розголосу та створюють ситуацію, яка тягне за собою підрив авторитету суду та зниження довіри суспільства до судової влади в цілому та загрозу незалежності судової влади”, – йдеться у рішенні за підписом голови Ради Валентини Сімоненко.

Хоча в самому рішенні не зазначається, які дії судді Бондаренка призвели до порушення суддівської етики.

Рада суддів звернулась до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) з проханням перевірити наявність в діях голови суду підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності. ВККС закликала Генеральну прокуратуру ефективно розслідувати кримінальні провадження за заявами судді Бондаренка. 

За словами адвоката Романа Маселка, Володимир Бабенко також є фігурантом двох кримінальних справ. Одна стосується тиску на суддів, які приймали рішення про арешти активістів під час Євромайдану у Черкасах. А друга – про оборудку з приміщенням суду площею 3 600 кв. м., яке перейшло приватній компанії за 89 000 грн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter