Голова Апеляційного суду Черкащини Володимир Бабенко подав у відставку

Дата: 22 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Голова апеляційного суду Черкаської області Володимир Бабенко написав заяву про відставку.

Про це повідомляє Вища рада юстиції (ВРЮ).

“За результатом розгляду Вища рада юстиції прийняла рішення внести подання до Верховної Ради України про звільнення у зв’язку з поданням заяв про відставку… Бабенка Володимира Миколайовича – з посади судді апеляційного суду Черкаської області”, – йдеться у рішенні ВРЮ.

Нагадаємо, минулого року суддя цього суду Сергій Бондаренко заявив, що Володимир Бабенко вимагав від нього ухвалити неправосудне рішення у справі за позовом підприємства Дмитра Фірташа ПАТ “Азот” проти вчительки Оксани Яшан. Підприємство намагалось виселити вчительку із приміщення.

Суддя записав розмову з головою суду. На записі Володимир Бабенко лає суддю, що той виніс правосудне рішення і далі, як це розцінює адвокат судді Роман Маселко, почав погрожувати судді.

Після рішення на користь вчительки суддя зазнав систематичного тиску та втручання в його роботу.  

У нього перевели помічника, не призначали нового, не реєстрували доповідні та заяви. Адміністрація суду також перешкоджала роботі судді з тим, щоб учасники судових процесів скаржились на суддю до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Суддя пережив підпал машини й чатування невідомих під його квартирою.

З хронологією подій довкола конфліктної ситуації в Апеляційному суді Черкаської області можна ознайомитись за цим посиланням

Член Ради громадського контролю та дисциплінарної комісії Національного антикорупційного бюро України Роман Маселко називає заяву про відставку голови суду “спробою уникнути відповідальності та втекти у відставку”.

Він розкритикував ВККС, яка більше 1,5 роки не розглядала понад 20 скарг стосовно голови Апеляційного суду Черкаської області, але спромоглась лише після засідання парламентського комітету з питань протидії та запобігання корупції 14 вересня.

“27 вересня, в останній тиждень своїх повноважень з розгляду дисциплінарних справ ВККС таки розгляне питання про відкриття провадження стосовно Володимира Бабенка”, – коментує Роман Маселко.

Адвокат тим часом закликає народних депутатів не голосувати за подання про відставку судді.

“Відставка – це болісно для Володимира Бабенка, але не може вважатись покаранням. У відставці він буде отримувати довічне щомісячне грошове утримання близько 20 тисяч гривень і через деякий час знову податись у судді. Відставка замість ганебного звільнення – це старий спосіб вирішення таких питань, коли суддя розуміє – максимум, що може бути за його злочинні дії – відставка. Ці правила потрібно міняти. Бабенко повинен відповісти за свої дії на усі 100%. А платити йому довічне утримання за наш з Вами рахунок це взагалі знущання”, – обурюється Роман Маселко.

Раніше голова Ради суддів України Валентина Сімоненко висловила думку, що громадськості не варто підливати масла у вогонь із конфліктом в суді на Черкащині і дати ситуації “збалансуватись”. Таку позицію розкритикував  Роман Маселко. Він вважає, Рада суддів сприяє замовчуванню проблем судової системи, їх консервації та збереженню статус-кво. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter