Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас пообіцяв підтримку Суспільному

Дата: 05 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Посол Євросоюзу, голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас привітав прогрес, який демонструє Суспільне у своєму розвитку, а також пообіцяв підтримку національному суспільному мовнику.

Про це він заявив 5 листопада під час “Донбас медіафоруму”.

Маті Маасікас. Джерело: eurointegration.com.ua

Водночас європейський дипломат підкреслив, що цей розвиток не буде комплексним під постійним тиском різних внутрішніх діячів та обмеженням фінансування.

“Лише за спільної підтримки держави, громадянського суспільства та міжнародної спільноти Суспільне зробить внесок у високопрофесійний і справді плюралістичний медіапростір України. Це один із важливих інструментів, який сприяє наближенню України до ЄС – у найглибшому сенсі цього слова”, – сказав він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Незалежна медійна рада (НМР) закликала припинити будь-які спроби тиску на Суспільне та забезпечити сталий розвиток мовника.

Зокрема, заявники вважають неприйнятним “використання суспільного дискурсу довкола фінансування Суспільного задля зняття обмежень, накладених на медіа, чиї власники потрапили до санкційного списку РНБО за сприяння країні-агресору і фінансування тероризму, таким чином намагаючись прирівняти непорівнянних суб’єктів та ситуації”.

Нагадаємо, що 20 жовтня журналістка телеканалу “UA: Перший” та ведуча ток-шоу “Зворотний відлік” Мирослава Барчук заявила про тиск з боку Офісу президента на редакцію програми. За її словами, після виходу чергового ефіру шоу підлеглі керівника Офісу президента Андрія Єрмака почали звинувачувати журналістів у недотриманні стандартів, а саме відсутності балансу думок у студії.

Проте Барчук переконує, що під час обговорення теми енергетичної безпеки в ефірі вимагали присутності або двох депутатів від “Слуги народу”, які, за словами журналістки, не були експертами щодо питання, або жодного. Тоді команда програми не погодилася та запросила іншу спікерку.

Під час підготовки іншого ефіру двоє депутатів від “Слуги народу” зголосилися прийти лише за умови, якщо редакція відмовить раніше запрошеному Гео Леросу. Той критикує пропрезидентську партію та самого президента.

Радник голови ОП Михайло Подоляк відкинув звинувачення Барчук та повідомив, що вважає вимоги щодо гостей “консультуванням”.

Президент Володимир Зеленський назвав заяву журналістки “хайпом” та запевнив, що жодних таких списків ОП не узгоджує.

22 жовтня під час “Години запитань до уряду” у Верховній Раді відбулася дискусія щодо обсягів фінансування Суспільного. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що мовник отримує фінансування у повному обсязі, водночас міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко висловив незадоволення рейтингами Суспільного.

Голова правління НСТУ Микола Чернотицький назвав заяви профільного міністра “маніпуляцією”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter