Голова комітету Ради заявила, що пенсіонери з ТОТ мають право отримувати дві пенсії

Дата: 02 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Пенсіонери, які проживають на непідконтрольних Києву територіях Криму і Донбасу, мають право отримувати як українську пенсію, так і виплати з боку окупаційної влади.

Таку думку висловила в інтерв’ю Інтерфаксу-Україна голова парламентського комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова.

 

За її словами, отримування виплат від окупаційних адміністрацій не легітимізує їх. 

“Ми не визнаємо окупанта і його дії, ми не визнаємо ті “пенсії” та “документи”, ми не визнаємо те, що там відбувається. На технічному рівні ми не будемо з’ясовувати, що людині там платять, а будемо забезпечувати її пенсією, тому що це наш громадянин і у нас з ним, як у держави, є зв’язок. Це пенсіонери 60–70–80 років, вони не можуть відкрити тут бізнес, вони не можуть платити за оренду житла, не можуть отримати тут підтримку – вони залишилися там. І нехай вони навіть отримують по дві пенсії – хіба це має розірвати зв’язок з нашою державою і зі мною як з політиком? Ні!” – сказала Третьякова. 

Як відомо, напередодні віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба розповів, що питання виплати пенсій на окупованій території Донбасу можна вирішити тільки в контексті її деокупації.  Однак деякі правозахисники не погоджуються з такою думкою, адже механізм виплати пенсії для пенсіонерів з ТОТ існує, проте, за словами експертів, для вирішення цього питання не вистачає політичної волі. 

У листопаді минулого року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт 2083-д, який, зокрема, передбачає можливість для пенсіонерів, що проживають на тимчасово окупованих територіях, отримувати пенсії без обов’язкової реєстрації як внутрішньо переміщена особа. 

Наразі, згідно із законодавством, для того, аби отримувати пенсії, мешканці ТОТ вимушені реєструватися як ВПО, хоча насправді ними не є. Відтак вони щомісяця перетинають лінію розмежування для того, аби отримати виплати, – з основної маси людей, які проходять через контрольно-пропускні пункти, пенсіонери становлять близько 60%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter