Голова ДМС знову нарікає на існування прав людини та збирається шукати фіктивні шлюби, отримані заради громадянства

Дата: 27 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Державна міграційна служба готує алгоритм перевірки укладених між громадянами України та іноземцями шлюбів. 

Про це голова служби Наталія Науменко розповіла в інтерв’ю “Цензор.нет”.

Фото: ДМСУ

Перевірки влаштовуватимуть, бо в ДМС вважають, що іноземці користуються шлюбом як одним зі способів отримання громадянства. Згідно з українськими законами, шлюб не дає негайного права на його отримання.

Для отримання громадянства після укладення шлюбу треба, зокрема, прожити в Україні безперервно два роки, а також відмовитися від інших наявних громадянств або дати таку обіцянку ДМС. Наприкінці минулого року деяким іноземцям дозволили подавати відмову від іншого громадянства разом із заявою про прийняття до українського, втім таким кроком задоволені не всі. 

Науменко, розповідаючи про укладання “фіктивних шлюбів”, вчергове нарікнула на те, що існують права людини. 

“…Фіктивний шлюб починається не з міграційної служби, він починається з Мін’юсту. Тому ми постійно працюємо з Мін’юстом, доводимо їм, що потрібно більш жорстко підходити до шлюбів іноземців. Однак їхня позиція така, що йдеться про права людини і, якщо навіть різниця у віці в 40 років, це ж кохання, тому змінювати вони нічого не планують”, – каже вона. 

Посадовиця говорить, що служба планує проводити співбесіди з імовірними отримувачами громадянства, щоб довести, що в пари є “спільний побут, спільна історія стосунків і ви плануєте довго і щасливо жити в шлюбі”. 

Голова ДМС, призначена на свою посаду без конкурсу наприкінці 2021 року, не вперше нарікає на існування прав людини, протиставляючи їх національній безпеці, та сприймає шукачів притулку як злочинців.

Схвально вона висловлювалася й щодо заборони в Німеччині діяльності партії “Хізб ут-Тахрір”, представників якої в окупованому Криму переслідує Росія: у РФ діяльність організації визнали терористичною 2003 року. 

Нагадаємо, що правозахисники перед призначенням Науменко на посаду вимагали провести конкурс та оцінити не тільки кандидатів, але і їхні програми реформування ДМС, бо робота служби викликає чимало зауважень. 

ZMINA розповідала про те, які недоліки бачать правозахисники. 

Фотографія обкладинки: ДМСУ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter