Гнучкий графік, гендерна рівність та додаткові вихідні: які українські компанії в рейтингу дружніх до родин

Дата: 25 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) представив рейтинг українських компаній, дружніх до родин, лідери якого найкраще впроваджують політики рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків, балансу роботи та сім’ї та протидії гендерно зумовленому насильству.

Як повідомляє пресслужба UNFPA, рейтинг складено спільно з Центром “Розвиток корпоративної соціальної відповідальності” в межах проєкту “Трамплін до рівності”. Участь у рейтингу взяли 50 українських компаній із 16 галузей економіки.

Фотографії з проєкту “Шведські татусі” Йогана Бевмана.

Рейтинг побудовано на основі оцінювання експертами інформації, яку надали компанії протягом серпня-вересня 2021 року. Компанії добровільно надавали інформацію за 2020–2021 роки, заповнюючи онлайн-анкету.

“Пандемія COVID-19 змусила компанії і людей працювати дистанційно, з дому. Ця ситуація мала і свою негативну рису: на жаль, кількість робочих годин для співробітників/-ць зросла. Велике навантаження і вдома, і на роботі вплинуло на ментальне і фізичне здоров’я людей. Закриття дитячих садочків і переведення шкіл на дистанційне навчання, догляд за хворими членами родини потребували все більше часу працівників/-ць, але, відповідно до досліджень Британської Фундації ментального здоров’я, 40% респондентів скаржилися на те, що через великий обсяг роботи не могли приділити достатньо уваги іншим аспектам свого життя”, – зазначають автори рейтингу в преамбулі до свого дослідження.

Тож наявна ситуація вплинула на те, що організації і компанії почали шукати нові форми підтримки балансу між роботою та сім’єю для своїх співробітників, пояснюють експерти, обґрунтовуючи своєчасність складення рейтингу.

Оцінювання відбувалося за такими критеріями: корпоративна культура, гнучкий графік роботи, робоче місце, соціальна та матеріальна підтримка родини.

Так, згідно з результатами рейтингу, переважна більшість компаній, що взяли участь в оцінюванні, мають корпоративні політики балансу роботи та сім’ї (80%) та політики гендерної рівності (78%). Практично всі компанії-учасниці впровадили гнучкий графік роботи, коли відстежуються тільки відпрацьовані години без прив’язування до чітко визначеного часу початку та закінчення роботи або надається можливість працювати віддалено.

Програми відповідального батьківства охоплюють додаткові оплачувані дні декретної відпустки, додаткові оплачувані дні батькам у зв’язку з народженням дитини, святкуванням визначних дат у житті дитини, доглядом за малолітніми дітьми або членами родини, які потребують піклування; матеріальну допомогу у зв’язку з народженням дитини, дружнє до дітей приміщення та вбиральні тощо. Менш поширеною серед українських компаній є практика надання фінансової допомоги на здобуття освіти дітьми працівників/-ць  та створення корпоративних дитячих садків. Про них заявили тільки 10% та 2% компаній відповідно.

Найбільшу кількість балів у рейтингу набрали: StarLightMedia – у номінації “Великий бізнес” (понад 250 працівників), “Польфарма ЮА” – у номінації “Середній бізнес” (від 50 до 250 працівників) та Nota Group – у номінації “Малий бізнес” (від 10 до 50 працівників).

Перша десятка зведеного рейтингу виглядає так (у списку вказано сферу діяльності компанії, категорію за кількістю працівників та набрані бали).

1. StarLightMedia, ЗМІ, понад 250 осіб, 68 балів.

2. ELEKS, ІТ, понад 250 осіб, 67 балів.

3. “Unilever Україна”, рітейл, понад 250 осіб, 66 балів.

4. Ferrexpo, металургія, понад 250 осіб,  62,5 бала.

5. “Польфарма ЮА”, фармацевтика, від 50 до 250 осіб, 59 балів.

6. Intellias, ІТ, понад 250 осіб, 59 балів.

7. ПрАТ “ВФ Україна” (Vodafone Україна), телекомунікації, понад 250 осіб, 58,5 бала.

8. “Тева Україна”, фармацевтика, понад 250 осіб, 58,5 бала.

9. EY, консалтинг, понад 250 осіб, 57 балів.

10. Nota Group, консалтинг, від 10 до 50 осіб, 56 балів.

“Попри те що практики балансу між роботою та родиною ще не є масовими для компаній в Україні, результати рейтингу засвідчують, що більшість компаній розуміє важливість та необхідність розроблення нових стратегій управління, які б пріоритезували інтереси та потреби співробітників. Рейтинг ставить за мету відзначити компанії, які є лідерами впровадження політик балансу “робота – сім’я” та сприяти поширенню кращих практик серед української бізнес-спільноти”, – зазначив Хайме Надаль, голова Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, UNFPA.

Утім, хоча більш ніж третина компаній – учасниць рейтингу зазначила, що вони мають окрему корпоративну політику, що передбачають відпустки з догляду за дитиною саме для татусів, аналіз опису цієї політики засвідчив, що здебільшого компанії надають передбачені законодавством країни відпустки тривалістю до 14 днів. І лише п’ять компаній з рейтингу мають окремі заходи, програми або пункти в інших політиках компаній, які стосуються відпусток з догляду за дітьми. 

Так, якщо подружжя є працівниками компанії, Ferrexpo на період декретної відпустки компенсує різницю в заробітній платі співробітника/-ці, який/-а перебуває в декреті й до цього отримував/-ла вищу заробітну плату, іншому з батьків, щоб сімейний бюджет не втрачав коштів.

Компанія “Лореаль Україна” надає додаткові дні відпустки молодим татам у перший рік після народження дитини (10 додаткових оплачуваних днів надавали до того, як набув чинності новий закон), а з 2022 року молоді тати матимуть можливість узяти шість тижнів додаткової оплачуваної відпустки (включно з двома тижнями передбаченої законодавством).

У StarLightMedia та Nestle надають п’ять додаткових днів відпустки татам до 14-денної відпустки, регламентованої законодавством.

EPAM надає татусям три оплачуваних дні у зв’язку з народженням дитини.

Ознайомитись із повною версією рейтингу та дослідження можна тут

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter