Геращенко пішла з ефіру ток-шоу через сексистські висловлювання члена ТКГ Арестовича

Дата: 16 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Народна депутатка від партії “Європейська солідарність” Ірина Геращенко залишила ефір програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV після того, як її колега та спікер української делегації в ТКГ щодо питань Донбасу Олексій Арестович вдався до сексизму. 

Ефір передачі виклали на каналі в ютубі. 

До сексизму Арестович вдався, коли звинуватив партію, до якої входить Геращенко, в “деморалізації українських військових” і роботі “за російськими наративами”. На його думку, поведінку політиків можна схарактеризувати як “на рівні жіночої общаги ПТУ”.

“Ви відкрито працюєте проти національної безпеки держави, інформаційної складової. Це офіційна заява… так, я звинувачую ЄС у тому, що ви працюєте у відповідності з російськими наративами… я вже не раз говорив, як ви себе поводите, до чого ви скочуєтеся. Ви зовнішність президента обговорюєте: не так бронежилет сидить, не так каска – ви ж до рівня жіночої общаги опустилися петеушної”, – сказав він.  

Геращенко не одразу залишила студію. Перед цим вона відповіла гостям та попросила голову фракції “Слуга народу” та автора законодавчих ініціатив про покарання за сексизм Олександра Корнієнка, який також був гостем студії, звернути увагу на слова Арестовича, однак її прохання залишили без розгляду. Не відреагував на запрошення ведучого перепросити за інцидент і сам Арестович. Після нардепка зауважила: 

“Я не можу бути в ефірі, де йде сексизм, і це не присікає, на жаль ні ведучий, ні присутні тут колеги. І мені здається, що це та ситуація, яка від віцепрем’єра з питань європейської інтеграції вимагає особливої реакції. Подібну риторику від представника партії влади в жодній європейській країні важко собі уявити”.

Це не перший випадок, коли Геращенко публічно протестує проти сексизму в ефірах політичних ток-шоу. У 2019 році політикиня обурилася питанням журналіста телеканалу “1+1” в ефірі програми “Право на правду”. Спочатку він цікавився думкою гостей-чоловіків студії про законодавчі ініціативи, економіку та стратегічний курс розвитку України, а потім підійшов до депутатки та почав розпитувати, чи подобаються їй зачіски колежанок. 

“У вас такі сексистські запитання. Чоловіки не обговорюють, у кого яка зачіска?” – обурилася тоді вона. 

Нагадаємо, що досі українські політики не гребують сексизмом у своїй публічній діяльності. Щоб привертати увагу до проблеми, правозахисники вже другий рік поспіль відзначають антипремією “Це яйце” авторів дискримінаційних заяв та матеріалів.

Серед лауреатів 2020 року, зокрема, очільник партії “Слуга народу” та керівник однойменної фракції Олександр Корнієнко і Давид Арахамія, кандидат на посаду міського голови Одеси Євген Червоненко, кандидатка на посаду міської голови Києва Ірина Верещук, а також низка медіа. 

Як свідчать дослідження, понад 60% матеріалів на сайтах популярних українських медіа містять сексизм. Найбільший відсоток матеріалів, що містять дискримінацію, – це новини із сексистськими заголовками та повідомленнями, які об’єктивують жінок і Сексуальна об'єктивація – акт поводження з людиною виключно як з об'єктом статевого потягу. Ширше об'єктивація означає ставлення до людини як до товару чи об'єкта, без поваги до її особистості чи гідності.. Найчастіше медіа розповідають про українок виключно в темах політики, шоу-бізнесу і криміналу. Жінки-героїні присутні в онлайн-новинах майже втричі менше, ніж чоловіки, – в середньому у 28% матеріалів, а експертками виступають лише в кожному четвертому матеріалі.

На початку поточного року в парламенті зареєстрували цілих два законопроєкти щодо сексизму: один з них пропонує внести зміни до деяких законодавчих актів щодо заборони виявів сексизму в суспільстві, а другий – внести правки до Кодексу про адміністративні правопорушення та прирівняти сексизм до дрібного хуліганства. Цікаво, що серед авторів документів є сексисти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter