Генпрокуратура наполягає, Янукович має статус підозрюваного у держзраді

Дата: 09 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Генеральна прокуратура України наполягає, що екс-президент України Віктор Янукович є підозрюваним у кримінальній справі про державну зраду й поплічництво Російській Федерації в агресії проти України.

Про це йдеться у заяві відомства. 

У п’ятницю адвокат екс-президента Віталій Сердюк повідомив, що його клієнт не має статусу підозрюваного та повернув повідомлення про підозру до Генпрокуратури.

Він заявив, що оголошення підозри відбулось з порушенням законодавства. Та такі дії адвоката у прокуратурі назвали “піар-акцією”.

Прокурори наполягають, що Генпрокуратура вжила передбачені Кримінально-процесуальним кодексом заходи для вручення підозри у ситуації, якщо не встановлене місцеперебування людини.

Відомство також зауважує, що Віктор Янукович з 2014 року перебуває у невстановленому місці на території Російської Федерації. Тому письмове повідомлення про підозру йому надіслали на всі відомі адреси в Україні, повідомлену адвокатами останню адресу в Росії, електронною поштою до Ростовського суду та прокуратуру РФ.

Також Генпрокуратура України нагадує, що для інформування колишнього президента України про підозру сам генпрокурор Юрій Луценко оголосив у залі суду підозру та передав її адвокатам. Захист Віктора Януковича стверджує, що їхній клієнт цього не чув.

9 грудня у відеозверненні генпрокурор повідомив, що не оголошував Віктору Януковичу підозру, а роз’яснив йому її суть. 

“Заяви адвоката про те, що Луценко неправильно вручив – просто смішні. Луценко не вручає підозри, Луценко лише, користуючись нагодою, що його чує сам підозрюваний, лише роз’яснив суть підозри. Це друга після вручення дія”, – сказав Юрій Луценко.  

Відомство опублікувало копію довідки Ростовського суду про передачу підозрюваному “слідчих матеріалів”, які їм надіслали електронною поштою.

Як повідомив генпрокурор, судовий процес стосовно державної зради екс-президента може розпочатися на початку наступного року, а можливо й раніше.

Раніше королівський адвокат, керуючий партнер британської правозахисної групи Global Rights Compliance Вейн Джордаш попередив про небезпеки заочного судочинства. Він звернув увагу, що за відсутності пильності, процесуальної справедливості і законності вкрай легко можна поставити під сумнів вирок, який приймався в умовах заочного судочинства.

Також напередодні суддя ЄСПЛ пояснила, що підозрюваний має чітко заявити про відмову від права особисто бути присутнім під час досудового розслідування і судового засідання. Після цього можна розпочинати процедуру заочного засудження. 

Фото: Микола Мирний, Центр інформації про права людини

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter