29 колишнім правоохоронцям з Херсонщини та Криму повідомили про підозру за викрадення та катування своїх співгромадян

Дата: 08 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Слідчі органи України встановили, що 29 колишніх правоохоронців, мешканців Олешок Херсонської області та Криму, об’єдналися в злочинну організацію. Їм інкримінують посягання на територіальну цілісність України, грабіжництво, викрадення та катування людей.

 Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Фото Лілії Решетняк: Олешки.

За інформацією слідства, після повномасштабного вторгнення підозрювані разом з окупантами створили так званий правоохоронний орган “Олешківській районний відділ поліції Головного управління МВС Херсонської області”. Туди увійшли експрацівники Нацполіції України, місцеві мешканці Олешок та АР Крим з проросійськими поглядами. Керував цією незаконною структурою колишній поліціант, який працював в правоохоронних органах Криму та Одеської області.

“Вони виконували злочинні завдання керівництва РФ, допомагали окупантам проводити незаконний референдум. Виявляли та затримували громадян України, які не підтримують ворога і несуть загрозу діяльності окупаційної влади, придушували проукраїнські мітинги (ст. 255, ст. 110, ст. 111-1, ст. 146, ст. 127, ст. 186 КК України), – йдеться у повідомленні.  

Підозрювані викрадали патріотично налаштованих місцевих мешканців та поліцейських. Їх тримали у підвалі відділку поліції в місті Олешки, де катували, погрожували фізичною розправою і зґвалтуванням рідних.

У цій кримінальній справі досудове розслідування здійснює Головне слідче управління СБУ разом з Департаментом внутрішньої безпеки Нацполіції.

Нагадаємо, Офіс генпрокурора розслідує понад 4 тисячі кримінальних проваджень щодо незаконного позбавлення волі майже 15 тисяч українців на окупованих територіях. Українські правоохоронці виявили понад 170 катівень, у яких утримували цивільних і військовополонених. Крім того, 261 особі повідомили про підозру, а 229 обвинувальних актів скерували до суду. Наразі 58 воєнних злочинців уже засудили.

В злочинах РФ на всіх територіях, звільнених від ворога і пов’язаних з катуванням та переслідуванням мирних мешканців, можна простежити певні масові патерни. На думку генерального прокурора Андрій Костіна, характер цих злочинів дозволяє стверджувати, що це не просто воєнні злочини, а саме злочини проти людяності.

Також правозахисники презентували спільний звіт Центру прав людини ZMINA, Всесвітньої організації проти катувань та Медійної ініціативи за права людини. Він ґрунтується на 63 глибинних інтерв’ю з людьми, які прямо чи опосередковано постраждали або стали безпосередніми свідками катувань та інших видів жорстокого поводження з боку російських військових у двадцяти місцях тримання в Харківській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Київській та Чернігівській областях України. 

Нагадаємо, що в окупованому Криму посилили перевірки місцевих через успішні удари ЗСУ по військових об’єктах РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter