Генпрокуратура РФ домагається ліквідації правозахисної організації “Меморіал”

Дата: 12 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Генпрокуратура РФ подала позов Верховного суду про ліквідацію правозахисного центру “Меморіал” через систематичні порушення закону про іноагентів (немаркування матеріалів організації). 

Про це повідомляє сама правозахисна організація

“Ми отримали від Верховного суду повідомлення, що Генеральна прокуратура подала позов про ліквідацію міжнародного “Меморіалу” за систематичні порушення законодавства про іноземних агентів (йдеться про немаркування матеріалів організації)”, – йдеться в повідомленні “Меморіалу”.

У правозахисній організації, коментуючи позов, заявили, що “закон (про іноагентів. – Ред.) із самого спочатку був задуманий як інструмент для розправи з незалежними організаціями”. У правозахисному центрі нагадали, що неодноразово наполягали на скасуванні закону, але поки той існує, “Меморіал” змушений виконувати його вимоги.

Правозахисники переконані, що жодних законних підстав для ліквідації “Меморіалу” немає.

“Це політичне рішення про знищення товариства “Меморіал” – організації, яка займається історією політичних репресій та захистом прав людини”, – йдеться в повідомленні правозахисників.

Напередодні Тверський районний суд Москви оштрафував на 300 тисяч рублів правозахисний центр “Меморіал”. 

Закон про “іноземних агентів” працює в Росії з 2012 року. Відтоді будь-яку некомерційну організацію або громадський рух можуть занести до списку агентів, якщо вони отримують фінансову підтримку з-за кордону, до якої можуть зарахувати навіть пожертви, і ведуть політичну діяльність. Водночас критеріїв, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не сформульовано.

2019 року російський президент Володимир Путін дозволив прирівнювати до “іноагентів” і фізичних осіб. Такими можуть визнавати росіян, які поширюють матеріали ЗМІ – “іноземних агентів” або беруть участь у їхньому створенні, а також отримують гроші чи майно з-за кордону або від російських юридичних осіб, що фінансуються з іноземних джерел.

Видання, які вже перебувають у реєстрі “іноземних агентів”, повинні заснувати російські юридичні особи для роботи в РФ. Крім того, в їхніх публікаціях має бути зазначено, що їх створив “іноземний агент”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter