Геннадій Афанасьєв подасть позов до Євросуду за пережиті в Росії катування

Дата: 29 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Геннадій Афанасьєв планує подати в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) позов проти Росії за катування, які він пережив у російській в’язниці. 

Про він сказав в інтерв’ю “Укрінформу”

“У мене є адвокат Олександр Попков, є захисники з Росії, у нас є кейси, з якими ми будемо працювати й будемо подавати до суду (ЄСПЛ – ред.)”, – зазначив він.

Колишній політв’язень додав, що добре пам’ятє не тільки всіх тих, хто його катував, а й тих, хто принижував, затримував, порушуючи українські закони, незаконно утримував за ґратами.

“Ті, хто це робив, – злочинці, а зі злочинністю треба боротися: порушувати проти них справи, шукати, затримувати, саджати за ґрати й карати за те, що вони роблять!”, – наголосив Геннадій Афанасьєв.

“Цих законів, які вони порушили, дуже багато, тому, я вважаю, що ми будемо боротися, переслідувати, шукати всіх, хто чинив злочини не тільки проти мене, а насамперед проти українського народу. Тому що вони арештовували мене не просто як Геннадія Афанасьєва, а як громадянина України”, – додав він.

25 грудня 2014 року Геннадія Афанасьєва суд засудив до 7 років в’язниці за “тероризм”. Російське слідство вважає його причетним до підпалу будівлі “Російської громади Криму” і місцевого відділення “Єдиної Росії”, а також до підготовки вибуху пам’ятника Леніну біля вокзальної площі Сімферополя і меморіалу “Вічного вогню”.

31 липня Геннадій Афанасьєв відмовився від свідчень у справі Сенцова-Кольченка, заявивши, що вони були отримані під катуваннями. Після цього співробітники ФСБ погрожували йому та його рідним.

14 червня незаконно ув’язнені Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко повернулися в Україну.

За даними українських правозахисників, після звільнення Надії Савченко, Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенко в Росії продовжують утримуватись за ґратами щонайменше 29 українеців. Із них 15 – кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter