Генконсульство України в Ростові-на-Дону “радить” кримчанам робити російські паспорти

Дата: 07 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Громадяни України, які втратили паспорт на території окупованого Криму, позбавлені легальних можливостей відновити посвідчення особи, а якщо їм в обхід законодавства все-таки вдається через Керченську протоку потрапити до Генерального консульства України в Ростові-на-Дону, там вони зіштовхуються з поборами та принизливим ставленням.

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, про це розповів юрист Регіонального центру з прав людини Сергій Заєць на брифінгу в Українському кризовому медіацентрі.

Відповідно до Конституції України, ​л​юдина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю​. На жаль, ця норма має суто декларативний характер, а власні громадяни для нашої держави є не цінністю, а тягарем“, – сказав він.

Українець Сергій Антоненко розповів про цю проблему із власного досвіду. У червні 2016 року він поїхав до Криму, де став жертвою розбійного нападу, внаслідок якого залишився без грошей та документів. Хоча за цим фактом у Криму було порушено кримінальну справу, російські прикордонники не дозволили йому виїхати з Криму. Він отримав письмову відмову, а на словах йому пояснили, що якби він був хоча б громадянином Білорусі, то вони ще б пішли йому на зустріч, проте для громадян України вони цього робити не будуть.

Сергій Антоненко був змушений порушити законодавство України та виїхати через Керченську протоку до консульства України у Ростові-на-Дону.

Консульство зустріло мене зачиненими дверима з нагоди дня Конституції України. Крім того, я став свідком незаконних поборів за оформлення документів. Від людей вимагали сплати значно більших сум, аніж це передбачено законодавством (наприклад, за оформлення закордонного паспорта замість 10 доларів вимагали сплати 10000 рос. рублів, а це приблизно 150 доларів), а мені особисто видали дві квитанції на суму приблизно 65 доларів замість 35, які офіційно передбачені за видачу посвідчення на повернення в Україну“, – розповів Антоненко.

За його словами, під консульством утворювалися кількаденні черги, співробітники консульства демонстрували принизливе ставлення до громадян. Він також став свідком того, як співробітники консульства радили громадянину України з Криму задля вирішення його проблем відмовитися від українського громадянства та отримати російський паспорт.

Лише через розголос ситуації у ЗМІ Сергій Антоненко зміг швидко отримати документи і повернувся в Україну.

“Консул ще з часів Стародавнього Риму є особою, яка має піклуватися про громадян. Особливо, якщо йдеться про громадян у скрутному становищі.​ Тому насамперед я закликаю МЗС України негайно провести ​перевірку діяльності українського консульства у Ростові, зокрема, щодо корупції та фінансових зловживань, а в більш далекій перспективі провести реформування консульської служби України та вжити заходів до зміни іміджу служби на позитивний”, – прокоментував ситуацію юрист Сергій Заєць.

​Окрім того, експерт закликав уряд України розробити ​дієві механізми захисту прав громадян України у Криму.

Випадок Сергія – це перша ластівка. Можна прогнозувати, що проблема українських громадян у Криму буде набувати більшого розмаху. Це стосується тих, хто постійно проживає у Криму. Необхідно звільнити їх від плати за оформлення документів, надати можливість подавати заявки на оформлення документів в електронній формі тощо”, – додав він.

Щодо самої проблеми із українськими документами в Криму, Сергій Заєць зауважив, що українці ні в якому разі не повинні перестати їздити до Криму: “Попри зусиллям уряду розірвати всі зв’язки з Кримом, я наполягаю на тому, аби громадяни України такі зв’язки підтримували. Але про проблему з документами необхідно знати і її можна попередити”.

За словами Зайця, у разі втрати документів у Криму, відновити їх на території окупованого півострова буде неможливо, а залишити Крим через Керченську протоку без документів також може бути складно. І, на жаль, по​кладатися на допомогу українського уряду тут також не доводиться.

Тому експерт радить усім, хто подорожує до Криму, оформити декілька документів (наприклад, внутрішній та закордонний паспорт або навіть два)​, один з яких зберігати у надійному місці. За потреби такий документ можна передати зі знайомими, і тоді проблеми з тим, аби повернутися на материк, не буде. Те саме варто зробити й тим громадянам України, які проживають у Криму.

​Справа Сергія Антоненка буде направлена до Європейського суду з прав людини щодо порушення свободи пересування як з боку Росії, так і з боку України.

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter