Генасамблея ООН засудила російську анексію українських територій

Дата: 13 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, якою засудила російську анексію українських територій. 

Про це повідомили в ООН. 

За проголосували 143 зі 193 держав–членів ООН, проти –  п’ять країн, зокрема Білорусь, Північна Корея, Нікарагуа, Сирія та Росія, а утрималися – 35 держав, зокрема Китай та Індія.

Ще десять країн взагалі не брали участі у голосуванні. 

Дебати навколо української резолюції почалися в понеділок, коли президент Генеральної Асамблеї Чаба Короші заявив, що Статут ООН, Генеральний секретар і сама Асамблея має чітко вказати – вторгнення Росії та спроба анексії території України силою “є незаконними”.

Виступаючи на початку дебатів після першого дня масованої російської атаки на українські міста, пан Короші сказав, що “коли перегляд зображень зруйнованих міст і розкиданих тіл стає щоденною рутиною, ми втрачаємо нашу людяність… Ми повинні знайти політичне рішення, засноване на Статуті ООН і міжнародному праві”. 

Резолюція закликає всі держави, ООН і міжнародні організації не визнавати будь-які претензії Росії на анексію та вимагає негайного скасування її заяви про анексію.

Фото: ООН

У резолюції вітають та “висловлюють рішучу підтримку” постійних зусиль Генерального секретаря та держав-членів щодо деескалації поточної ситуації в пошуках миру шляхом діалогу, переговорів та посередництва.

Нагадаємо, що 30 вересня президент Росії Володимир Путін підписав договір про “вступ до РФ” окупованих частин Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Керівники органів Ради Європи різко засудили рішення Росії про незаконну анексію територій, які вона захопила в Україні. 

Водночас президент України Володимир Зеленський визнав нікчемними ці укази, а також інші рішення на виконання цих указів.

ЄС у відповідь на анексію українських територій домовився запровадити новий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter