Генасамблея ООН у новій резолюції засудила порушення Росією прав людини на окупованих територіях

Дата: 20 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Генеральна асамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію, яка засуджує серйозні порушення Росією прав людини на всіх тимчасово окупованих територіях України.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Фото: МЗС України
В резолюції особливо наголошується на масових та системних викраденнях Російською Федерацією українських дітей та цивільних заручниках. У Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим звернули увагу, що документ розширює можливості для захисту прав цивільних заручників та включення третіх країн у дипломатичні переговори на рівні ООН.
 
За резолюцію “Ситуація з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь” проголосували 78 країн, проти – 15, утрималося – 79. Проти проголосували – Китай, Північна Корея, Малі, Нікарагува, Нігер, Судан, Зімбабве, Сирія, Гондурас, Іран, Еритрея, Бурунді та Білорусь. 
 

Так, очільник МЗС привітав ухвалення документа, наголосивши, що нова резолюція вимагає від Росії припинення примусової депортації українських дітей. Також Росія має повернути всіх українських дітей і цивільних заручників до України.

“Оновлена резолюція Генасамблеї ООН, зокрема, вимагає від Росії припинити примусову депортацію та забезпечити повернення всіх українських дітей і цивільних заручників. Це одні з найжахливіших злочинів, і їх необхідно припинити”, – наголосив Кулеба.

Резолюція також покладає на Росію відповідальність за наслідки підриву Каховської ГЕС, засуджує захоплення Запорізької атомної електростанції та вказує на неприпустимість атак на цивільну портову інфраструктуру України.

У резолюції також наголошується на неприпустимості атак на українську цивільну портову інфраструктуру та зернові термінали, триваючої блокади українських портів, а також погроз застосування сили проти цивільних і торговельних суден, що завдає суттєвої шкоди глобальній продовольчій безпеці.

Крім того, серед важливих практичних результатів резолюції є:
  • забезпечення моніторингу ситуації з правами людини на тимчасово окупованих територіях України;
  • ретельне документування порушень прав людини Росією, які, впевнена, стануть важливою складовою у питанні притягнення до відповідальності російських міжнародних злочинців;
  • підготовка Генеральним секретарем ООН відповідної тематичної доповіді.

Напередодні Верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк заявив, що ООН задокументувала 142 випадки страт цивільного населення росіянами на окупованих територіях. 

“На окупованій території ми задокументували дуже поширені тортури й жорстоке поводження із затриманими, включно із сексуальним насильством, а також велику кількість насильницьких зникнень”, – пояснив він.

Верховний комісар ООН із прав людини додав, що з 1 серпня до 30 листопада цього року його місія задокументувала 2440 убитих і поранених цивільних осіб в Україні, більшість із яких постраждали від вибухової зброї широкого радіуса дії, такої як артилерійські снаряди та ракети, касетні й так звані баражувальні боєприпаси.

За його словами, більшість цих мирних жителів убито в районах Донеччини, Харківщини, Херсонщини й Запорізької області поблизу лінії фронту, і серед них була непропорційна кількість літніх людей, які не бажають або не можуть переселитися до безпечніших регіонів.

“Серед постраждалих від свавільного затримання, тримання під вартою без зв’язку із зовнішнім світом і насильницького зникнення, задокументованих моїм офісом із 24 лютого 2022 року, щонайменше сто цивільних осіб загинули після того, як їх затримала російська влада”, – додав Тюрк.

Нагадаємо, що станом на початок грудня до України вдалося повернути 387 із майже 20 тисяч викрадених російськими окупантами дітей, тобто лише близько 2%. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter