ФСБ перекваліфікувала кримським політв’язням Базарову та Сулейманову обвинувачення

Дата: 25 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Кримськотатарському активісту, фігуранту сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір” Фарходу Базарову перекваліфікували обвинувачення. Наразі у документах слідчих ФСБ він проходитиме як “учасник терористичної організації”.

Як повідомляє громадське об’єднання Кримська солідарність з посиланням на адвоката Сергія Легостова, раніше активіста звинувачували за ч. 1 ст. 205.5 Кримінального кодексу Росії (“організація діяльності терористичної організації”).

Фарход Базаров та Руслан Сулейманов

“Звинувачення йому перекваліфікували з частини першої як організатора на частину другу як учасника “терористичної організації”. Це пов’язано, на мій погляд, з відсутністю доказів. Слідство у справі завершилося і ми почнемо ознайомлення зі справою”, – розповів захисник.

Востаннє адвокат зустрічався зі своїм підзахисним 14 серпня у Сімферополі, під час слідчих дій. У Базарова були ознаки ГРВІ, у зв’язку з чим захисник звернувся із заявою до медсанчастини ізолятора.

“Він був у масці і не зовсім здоровий, ознаки ГРВІ. Я відреагував окремо заявою на медсанчастину на ненадання йому допомоги, оскільки він сказав, що звертався усно й один раз письмово. У нього ці ознаки з 10 серпня. Тому я написав заяву, щоб медсанчастина, яка є окремою юридичною особою, відреагувала і вжила заходів до його обстеження і, якщо треба, до лікування”, – додав адвокат.

Повідомляється, що окрім Базарова, ФСБ змінила звинувачення активісту “Кримської солідарності” Руслану Сулейманову. Слідство також перекваліфіковувало його з ч. 1 на 2 за ст. 205.5 (“участь у терористичній організації”). Водночас, іншому фігуранту цієї ж справи – активісту “Кримської солідарності” Раїму Айвазову, слідство висунуло тяжче обвинувачення. Політв’язню змінили ч. 2 ст. 205.5 КК Росії (“участь у діяльності терористичної організації”) на ч. 1 ст. 205.5 КК Росії (“організація терористичної діяльності”), що передбачає на увазі термін ув’язнення аж до довічного позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Серед них був активіст Фарход Базаров і громадянський журналіст Руслан Сулейманов. Усього тоді під час спецоперації затримали 24 активісти за звинуваченням в участі в легальній в Україні та забороненій у Росії організації “Хізб ут-Тахрір”.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

Зокрема, за ґратами перебувають 10 громадянських журналістів і стрімерів ініціативи “Кримська солідарність”: Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Наріман Мемедемінов та Ернес Аметов. Ще один, Амет Сулейманов, перебуває під домашнім арештом.

У квітні колишні політв’язні Роман Сущенко та Станіслав Асєєв звернулися до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів із проханням посилити зусилля щодо звільнення кримських колег.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter