Французький суд дав кібербулерам умовні строки за образи блогерки, яка критикувала іслам

Дата: 08 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Франції суд ухвалив умовні терміни ув’язнення від чотирьох до шести місяців 11 особам, яких визнали винними в переслідуванні блогерки, яка назвала іслам релігією ненависті. 

Про це повідомляє France 24.

Фото: AFP

Декілька років тому тоді ще 16-річна блогерка на ім’я Міла опублікувала відео з камінг-аутом, але в коментарях з’явився гомофобний допис від чоловіка, що сповідує іслам. У відповідь на це дівчина записала ролик, у якому назвала іслам “релігією ненависті”. Як згодом показала експертиза, у її словах не виявили ознак розпалювання ворожнечі. 

Невдовзі Мілі почали погрожувати. Адвокати потерпілої розповіли, що загалом вона отримала близько 100 тисяч повідомлень різного змісту, в яких їй погрожували зґвалтуванням, смертю та надсилали колажі з нібито її відрізаною головою. Через це Міла мусила піти зі школи та отримала цілодобову поліцейську охорону. 

Слідство встановило, що до переслідування дівчини причетні 11 осіб. Спочатку в справі проходило 13 людей, однак звинувачення проти одного відкликали через відсутність доказів, а іншого звільнили через недотримання необхідних слідчих процедур. Деякі обвинувачені, крім умовних термінів, також мають сплатити компенсацію в розмірі 1500 євро і 1000 євро за судові витрати.

Історія дівчини стала популярною у Франції та відновила дискусію щодо свободи слова та критики релігії. Школярку підтримав президент Еммануель Макрон, який заявив, що в країні можна критикувати та пародіювати релігії. 

Минулого року в місті Конфлан-Сент-Оноре неподалік Парижа вбили 47-річного вчителя Самюеля Паті за те, що він нібито показував на уроках карикатуру на Мухамеда. Одна з учениць розповіла про це батьку, який опублікував ім’я викладача у фейсбуку. Згодом з’ясувалося, що слова дівчинки про вчинок Паті були вигадкою. 

Нагадаємо, що наприкінці минулого року суд присяжних у Парижі ухвалив вирок у справі про напад на редакцію Charlie Hebdo. У 2015-му двоє братів, обурених карикатурою на пророка Мухаммеда, розстріляли там 12 людей. Організатор теракту отримав довічне.

Фотографія обкладинки: ruetir.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter