Французький міністр перепросив ЛГБТ-людей за репресії проти них у минулому столітті

Дата: 14 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Після внесення законопроєкту, спрямованого на компенсацію постраждалим від минулих гомофобних законів, міністр юстиції Ерік Дюпон-Моретті від імені Французької Республіки перепросив ЛГБТ-спільноту країни за те, як з ними поводилися раніше.

Про це пише Pink News.

Фото: Geoffroy Van der Hasselt / AFP

“Перепрошую гомосексуальних людей Франції, які впродовж 40 років страждали від цих абсолютно несправедливих репресій”, – сказав міністр.

Одностатеві стосунки у Франції декриміналізували в 1791 році під час Великої французької революції. Однак ЛГБТ-людей у Франції переслідували у другій половині 20 століття відповідно до закону про публічну непристойність та інших гомофобних документів. 

Тепер нижня палата французького парламенту ухвалила законопроєкт про компенсацію представникам ЛГБТ-спільноти, які постраждали від дискримінаційних законів. Його має розглянути верхня палата парламенту, яка раніше не підтримувала заклики до компенсації й репарацій.

За оцінками, за чотири десятиліття репресій, щонайменше 10 тисяч осіб – переважно геїв – засудили за гомофобними законами, а ще 50 тисяч осіб засудили за законами про непристойне поводження в громадських місцях. Багато хто з них вже померли, але право на компенсацію досі мають близько 400 осіб.

Нагадаємо, що у січні цього року у Франції на посаду очільника уряду призначили Габріеля Атталя. Він наймолодший глава уряду в історії та перший відкритий гей на цій посаді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter