Франція планує приєднатися до Кримської платформи

Дата: 01 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Франція готова приєднатися до Кримської платформи, проте існує необхідність у поясненні  мети ініціативи.

Про це в інтерв’ю Інтерфакс-Україна повідомив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен

Етьєн де Понсен

Дипломат оцінив концепцію Кримської платформи як “на дуже попередній стадії”

“Це дуже цікава ініціатива. Ми, звичайно, з великим інтересом дивимося на це. Ми спілкувались із заступницею міністра закордонних справ Еміне Джапаровою. Є контакти між двома міністерствами, і в нас буде більше, це точно, тому що ми ніколи не визнавали ситуації в Криму. Ми також перебуваємо в контакті з нашими колегами з ЄС щодо цього питання і погоджуємо з ними дії”, – сказав він.

Водночас французький посол вказав на необхідність у поясненні мети цієї ініціативи.

“(Українська сторона. – Ред.) підготувала інформаційні документи про цю ініціативу, які розглядаються в Парижі й Брюсселі. Але нині не зовсім ясно, яка мета цієї платформи. Наскільки я розумію, це майданчик для обговорення політичної ситуації в Криму. Це корисно, але з якою метою – ще невідомо. У принципі, ми підтримуємо її, і відповім на ваше запитання: так, ми до неї приєднаємося”, – сказав де Понсен.

У січні перша заступниця МЗС України Еміне Джапарова повідомила, що Кримська платформа працюватиме на рівні глав держав і урядів, міністрів закордонних справ, парламентів, експертів. Ініціатива опікуватиметься міжнародною політикою невизнання спроби анексії Криму, ефективністю санкцій, їхнім посиленням, безпекою Чорноморського регіону, правами людини, міжнародним правом, екологічними та економічними наслідками тимчасової окупації півострова.

Як напередодні повідомила заступниця постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева, за підсумками саміту Кримської платформи з деокупації півострова партнери України планують ухвалити відповідну декларацію, що “ґрунтуватиметься на політиці невизнання, питаннях прав людини та на розумінні, що на Кримському півострові відбувається заміщення населення“. 

Речниця МЗС Росії Марія Захарова раніше заявила, що російська сторона готова брати участь в ініційованій Україною Кримській платформі, якщо на цьому майданчику обговорюватимуть проблеми півострова – від водопостачання до транспортного сполучення.

Кремлівський куратор в Криму Сергій Аксьонов переконаний, що створення нового міжнародного майданчика не допоможе “повернути Крим”.

Інавгураційний саміт Кримської платформи планують провести 23 серпня 2021 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter