Фонд Клуні вимагатиме арешту російських пропагандистів, які працюють у Європі

Дата: 01 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Фонд юристки Амаль Клуні та голлівудського актора Джорджа Клуні вимагатиме притягнути до відповідальності російських пропагандистів, які працюють у Європі.

Про це розповіла Анна Нейстат, директорка з юридичних питань проекту Docket Фонду Клуні за справедливість в інтерв’ю “Голосу Америки”.

Амаль та Джородж Клуні. Джерело: cfj.org

Ми зосереджені на притягненні до відповідальності найбільш очевидних російських пропагандистів, найпомітніших з них, але я свідомо не називатиму їх за іменами, тому що ми просимо прокурорів виписувати закриті ордери на арешт“, – зазначила Нейстат.

Вона додала, що на відміну від російських військових багато пропагандистів люблять подорожувати Європою, мають посвідки на проживання там, родичів та власність, отже можуть бути затримані на підставі ордера у країнах – членах Європолу.

“Тобто в будь-якій європейській країні, за ідеєю, вони можуть бути заарештовані та екстрадовані до країни, яка розслідує проти них кримінальну справу відповідно до тієї ж універсальної юрисдикції”, – заявила юристка.

Нестайт розповіла, що проект Docket займається збиранням доказів “воєнних злочинів та геноциду“, потім передає цю інформацію до прокуратури європейських країн та Міжнародного кримінального суду (МКС). Проект працює в Україні, Іраку та Венесуелі.

Вона сказала, що ще не подавала заяви до компетентних органів щодо російських пропагандистів, але стаття про “пропаганду війни” є у кримінальних кодексах Польщі, Молдови, Словаччини та ще кількох країн. Проте її ніколи не застосовували.

Фонд Клуні за справедливість заснували у 2016 році голлівудський актор Джордж Клуні та його дружина юристка Амаль Клуні. Організація має на меті боротьбу за дотримання прав людини. Фонд діє у більш ніж 40 країнах.

Нагадаємо, у жовтні минулого року Фонд Амаль та Джорджа Клуні звернувся до прокуратури Німеччини з проханням провести розслідування за трьома епізодами ймовірних воєнних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter