Фермер з Херсонщини Андрій Павлюченко, якого два роки тому викрали загарбники, вважається безвісти зниклим

Дата: 28 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Фермера з Нововоронцовки (Херсонщина) Андрія Павлюченка росіяни викрали на вулиці 27 березня 2022 року. Після цього 46-річний чоловік безслідно зник, він досі вважається безвісти зниклим.

Про це повідомив Центру журналістських розслідувань молодший брат зниклого Володимир Павлюченко.

Стела на в’їзді до Нововоронцовки на Херсонщині та Андрій Павлюченко. Фото: wikimapia.org та соцмережі

За словами Володимира, останній раз Андрія бачив місцевий чоловік. Це було 27 березня 2022 року на трасі Мар’янське – Берислав, яка проходить селищем. Того дня Андрія, який їхав на своїй автівці, зупинили для перевірки документів люди у чорній формі без шевронів. Останні були за кермом червоної “дев’ятки” з номером 69743 ХО.

Брата посадили в цю машину і вивезли в невідомому напрямку. Більше про нього ми нічого не чули“, – говорить Володимир Павлюченко.

28 березня 2022 року він зателефонував Андрію, однак слухавку підняв невідомий чоловік. Він йому сказав: “Не хвилюйтеся. З вашим братом усе буде гаразд. Треба лише все перевірити“.

Після викрадення чоловіка близькі подали заяву про його зникнення до поліції. Окрім цього, вони також звернулися по допомогу до низки державних структур та громадських організацій. До них телефонували представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, які пообіцяли надіслати запит до російської сторони, щоб з’ясувати його місцеперебування.

Нагадаємо, 1 квітня 2022 року українські військові звільнили частину Херсонщини від ворожих сил. За словами Андрія Селецького, керівника Нововоронцовської селищної військової адміністрації, російські військові недовго контролювали лише частину Нововоронцовки. Загарбникам не вдалося повністю прорвати українську оборону через селище та вийти на північ Херсонщини.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter