Facebook заявив про мирову угоду в справі про витік особистих даних 87 мільйонів користувачів

Дата: 29 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Американська корпорація Meta Platforms, до структури якої належить соцмережа Facebook, досягла попередньої угоди в судовому процесі про неправомірну передання особистих даних користувачів, зокрема консалтинговій компанії Cambridge Analytica.

Проєкт “принципової мирової угоди” внесли до суду Сан-Франциско, пише DW.

Марк Цукерберг. Фото: Marlene Awaad/Bloomberg/Getty Images

Водночас Facebook запитав відтермінування на 60 днів для остаточного доопрацювання документа. Деталі угоди, зокрема сума компенсації в клопотанні, не розкриваються.

Про найбільший в історії компанії витік особистих даних користувачів стало відомо в березні 2018 року. Британська компанія Cambridge Analytica, що нині вже не існує, незаконно зібрала дані 87 мільйонів користувачів соцмережі й передавала їх третім особам. Зокрема, ймовірно, передвиборчому штабу 45-го президента США Дональда Трампа. Далі їх використовували для політичної реклами. Також ці дані використали під час кампанії з виходу Великої Британії з Євросоюзу.

Через це главі Facebook Марку Цукербергу довелося двічі виступити на слуханнях у Конгресі США.

У липні 2019 року компанія домовилася про виплату в США штрафу в розмірі 5 мільярдів доларів унаслідок скандалу навколо Cambridge Analytica. За даними Федеральної торговельної комісії США (FTC), це найбільший штраф, який коли-небудь стягували з компанії за порушення правил зберігання особистої інформації клієнтів, і один із найбільших серед колись призначених урядом США.

Федеральна влада США доручила незалежній контрольній інстанції перевірити дії Facebook щодо особистих даних користувачів. У вересні Цукерберга та гендиректорку компанії Шеріл Сандберг чекають на опитування в американському суді.

Нагадаємо, що 4 жовтня 2021 року масштабний збій стався роботі фейсбуку, інстаграму і месенджера WhatsApp.

Сервіс Downdetector, який відстежує збої та відімкнення на популярних інтернет-ресурсах, назвав цей збій “наймасштабнішим з будь-коли зафіксованих”. Про проблеми повідомили понад 10,6 млн разів у всьому світі, соцмережі не працювали понад шість годин.

Причиною збою у фейсбуку назвали неправильну зміну конфігурації на магістральних маршрутизаторах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter