Фейсбук та інстаграм можуть скасувати заборону на поширення фото оголених грудей трансгендерних та небінарних людей

Дата: 19 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Американська корпорація соціальних мереж Meta має впродовж 60 днів переглянути свої правила на заборону поширення світлин оголених грудей у фейсбуку та інстаграмі. Причиною для ухвалення цього рішення стало неправомірне видалення модераторами двох дописів у фейсбуку американської пари трансгендерної та небінарної людини, де вони позували топлес, прикриваючи соски.

Про це йдеться у рішенні наглядової ради.

Фото: EPA

Так, інстаграм автоматично видалив дві публікації 2021-го та 2022 року, головна мета яких полягала у підтримці трансгендерних людей та зборі коштів на мастектомію – операцію з видалення молочних залоз. Однак згодом Meta відновила фото.

За словами представників комісії, політика соцмереж ґрунтується на бінарному погляді на гендер та відмінності між чоловічим і жіночим тілом. Через це правила щодо оголення сосків є “нечіткими”.

Наглядова рада вважає, що видалення цих повідомлень не відповідає стандартам спільноти Meta, цінностям або зобов’язанням у галузі прав людини. Ці випадки висувають на перший план фундаментальні проблеми політики Meta.

“Ці випадки викликають серйозні побоювання з приводу того, як політика Meta непропорційно впливає на права на самовираження як жінок і ЛГБТК+ користувачів платформ. Компанії Meta слід визначити чіткі та об’єктивні критерії для управління всією своєю політикою щодо наготи дорослих та сексуальної активності, забезпечуючи рівне поводження з усіма людьми відповідно до міжнародних стандартів у галузі прав людини та уникаючи дискримінації на основі статі чи гендерної ідентичності”, – йдеться у рішенні ради.

Показово, що у правилах Meta йдеться, що користувачі не повинні розміщувати зображення “відкритих жіночих сосків, крім як у контексті грудного вигодовування, пологів та післяпологових моментів, у контексті медицини чи здоров’я (наприклад, після мастектомії, поінформованості про рак молочної залози, операцію з підтвердження зміни статі) або на знак протесту.

Водночас у стандартах Meta також говориться, що користувачам дозволено “публікувати зображення оголених грудей, коли вони використовуються в  трансгендерному, небінарному або гендерно-нейтральному контексті (наприклад, користувач вказує таку гендерну ідентичність), незалежно від розміру чи форми грудей”. Жодне із зображень у таких випадках не порушує цей стандарт спільноти.

Нагадаємо, що лише у вересні 2022 року інстаграм видалив офіційний акаунт PornHub, який мав понад 13 млн підписників та 6200 публікацій, через зростання тиску з боку активістів. В акаунті не публікували порнографічного контенту, тож причина його видалення невідома. Хоча скриншоти, оприлюднені учасницею кампанії проти PornHub Лейлою Мікельвейт, свідчать про те, що акаунт видалили через порушення правил соцмережі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter