“Фаршем бути я не хочу”: СБУ перехопила розмову з матір’ю російського солдата, який відмовився воювати

Дата: 11 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Російські солдати відмовляються йти в наступ і саботують накази керівництва попри погрози за це потрапити під суд. 

Про це свідчить чергове перехоплення телефонної розмови російського військового з матір’ю, опубліковане СБУ.

Спецслужбовці не зазначають номера полку, військовослужбовець якого телефонував матері, однак кажуть, що родом він із Краснодарського краю РФ. Чоловік розповів, що відмовився виконувати поставлені керівництвом завдання та йти на передову, бо “не хоче бути фаршем”. Разом з ним, за його словами, так само зробила більшість полку, який через значні втрати вже прозвали “смертним”

Не подіяли на російських солдатів ні проповіді священнослужителя, якого привезли до них, ні закиди керівництва про те, як виховуватимуть своїх дітей та дивитимуться рідним в очі ті, хто відмовляється від виконання наказів. 

“Як мінімум живий”, – відповів росіянин на запитання керівника щодо дітей. 

“Мені по*уй, хай тебе вже засудять. Я тобі без проблем в очі дивитимуся. Мені живий син потрібен”, – сказала мати військового, почувши про “аргументи” керівництва. 

Щодо покарання, яким лякають російських військових, що відмовляються виконувати злочинні накази, то навіть сам чоловік на записі говорить, що “нічого нікому не буде”

“Та хто нас засудить? У нас у країні що, стан (воєнний. – Ред.) якийсь запровадили? Максимум загрожує звільнення”.

Те, що залишилося від підбитого українськими захисниками військового гелікоптера РФ на Київщині. Фото: Efrem Lukatsky / AP

Раніше російські правозахисники, що допомагають росіянам, які відмовляються від участі у війні в Україні, також казали: через те що керівництво РФ офіційно називає війну “спецоперацією” відмова від участі в ній не загрожує ув’язненням. 

Російській військовослужбовець на записі каже матері, що запитав у керівництва, чи опікуватиметься воно майбутнім його рідних, якщо він помре. 

“Ніхто не допоможе. Мене забудуть тієї ж хвилини (коли він помре. – Ред.). Він (керівник. – Ред.) каже, що ніхто нікого ніколи не забуває, що батьківщина нікого не забуде. Я говорю: “А навіщо ми тут?” Він відповідає: “За батьківщину”. За батьківщину наші діди воювали, а ми тут… я особисто не знаю, за що. Ніхто не знає, крім них”, – каже чоловік. 

Розмова з керівництвом, за словами росіянина, закінчилася так: “Ми спокійно плюнули їм під ноги й пішли. У кожного (хто відмовився від виконання наказів. – Ред.) автомат та набої”.

Раніше українські розвідники публікували документи, що свідчать про невдоволення російських військових та навіть цивільного персоналу армії РФ невиплатами обіцяних грошей. У відповідь на невдоволення погрожують судами. 

Відомо, що на війну в Україну керівництво Росії відправляє не тільки контрактників та строковиків, але й курсантів, зокрема Московського вищого військового командного училища. Офіційно оформлюють це як стажування.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter