Журналіст Яніцький припускає, що Facebook блокував його через дії прихильників забудови Совських ставків

Дата: 05 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Увечері 3 квітня фейсбук заблокував профіль ведучого “Еспресо ТБ” та очільника Центру журналістики Київської школи економіки Андрія Яніцького, проте вже 4 квітня мережа відновила доступ. Журналіст пов’язує блокування зі своїми активними діями проти забудови Совських ставків у Києві.

У коментарі виданню ZMINA журналіст Яніцький повідомів, що блокують його у вказаній мережі вперше.  Причиною у компанії “Фейсбук” назвали нібито підозрілу активність сторінки журналіста. Щоб виключити злам, користувачу запропонували підтвердити свою особу.

Я надіслав фото, мені у відповідь повідомили, що перевірка в умовах коронавірусної кризи може проводитися тривалий час – до місяця або й більше”, – розповів Яніцький.

Швидке розблокування сторінки здивувало журналіста, оскільки консультанти з медіаправа попереджали, що перевірка дійсно може бути довгою. На думку Яніцького, свою роль відіграв розголос.

“Друзі, завдяки широкому розголосу, зокрема, новині Детектор медіа, завдяки допомозі Олени Дуб та ще кількох осіб, яких я зараз не можу називати, мій профіль відновив роботу лише через добу після блокування”, – написав він на сторінці фейсбук. 

У фейсбуці журналіст має близько 5 тис. друзів та ще понад 3 тис. фоловерів. 

Він пов’язує блокування в соцмережі зі своєю громадською діяльністю, зокрема з тим, що активно бере участь у протидії забудові майже 20 гектарів Совських ставків компанією “Господарник”. Місцеві жителі та активісти хочуть зберегти тут зелену зону та побудувати екопарк. Наразі справа щодо законності забудови розглядається у суді.

Яніцький вважає, що на його сторінку у соцмережі могли масово скаржитися на замовлення забудовника. Також він сказав, що днями його профіль у фейсбуку намагалися зламати, проте невдало.

Журналіст також припускає, що невдовзі проти нього можуть здійснити якісь інші подібні дії з блокування чи дискредитації:

“Ботоферма, що працює в інтересах київського депутата-забудовника від ЄС Ігоря Баленка, продовжує існувати. Ймовірно, вони будуть знов писати алерти на кожен пост про Совські ставки”.

Яніцький розповів, що у 2008-му “Господарник” взяв в оренду 19 гектарів біля водоймищ Совські ставки та зобов’язався облаштувати там рекреаційну зону з будівництвом розважально-торговельного комплексу. Відтоді жодного будівництва там не велося. 

У 2018 році компанія-забудовник заявила про інші наміри – побудувати тут вже офісний квартал і житлові висотки. Розробку детального плану території розробив інвестор проєкту ТОВ “Геос Девелопмент”. Проте через активні протести жителів та завдяки втручанню місцевої прокуратури депутати Київради цей план не підтримали. 

24 лютого 2021 року депутати земельної комісії Київради підтримали місцеву ініціативу прихильників забудови Совських ставків. 

2 березня екологічна комісія Київради не підтримала ініціативу місцевих мешканців проти забудови з 3 тисячами підписів.

24 березня Касаційний господарський суд Києва зобов’язав Апеляційний суд столиці розглянути позов столичної прокуратури проти ТОВ “Господарник”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Господарський суд Києва задовольнив позов Київської міськради про визнання недійсним договору суборенди між ТОВ “Бора” та ТОВ “Дайтона груп” щодо земельної ділянки на території Протасового Яру, яку мала намір забудовувати “Дайтона груп”.

Проти забудови виступає громадська ініціатива “Захистимо Протасів Яр”, яку очолює Роман Ратушний. Активіст неодноразово отримував погрози від власників компанії-забудовника, був вимушений переховуватися та навіть просив про зустріч та допомогу президента Володимира Зеленського.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter