Facebook видалив в Україні сотні акаунтів і груп, які поширювали неправдиві новини

Дата: 17 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Американська компанія Facebook зупинила в Україні діяльність акаунтів і груп, які поширювали неправдиві новини.

Про це йдеться в блозі компанії. 

Усього експерти соціальної мережі видалили 168 акаунтів, 149 сторінок і 79 груп з аудиторією 4,2 млн людей. 

“Люди, що стояли за цією діяльністю, використовували підроблені облікові записи для управління групами та низкою сторінок. Адміністратори та власники облікових записів зазвичай публікували інформацію про знаменитостей, шоу-бізнес, спорт, місцеві та міжнародні новини, політичні та економічні питання, включно з виборами в Україні, політичними кандидатами та критикою різних громадських діячів”, – зазначили в компанії. 

Організатори дезінформаційної компанії скеровували людей на новинні сайти таких медіа, як Znaj.ua, Politeka, Hyser.

За словами очільника політики з кібербезпеки Facebook Натаніеля Глейхера, видалені акаунти були пов’язані з українським PR-агентством Pragmatico, яке нібито розташоване в Києві. Водночас, як зазначили в повідомленні, на рекламу фейкових сторінок витратили 1,6 мільйона доларів. 

За даними видання Liga.Tech, агентство нібито працює над формуванням медійного образу, створенням позитивного іміджу і підтримкою репутації замовника в соцмережах. Про фабрику тролів, яка працювала під ім’ям агенції, також писав блогер Андрій Коваленко. 

Грязные выборы или как работают украинские троллиНа выборах традиционным стало использование проплаченных интернет…

Gepostet von Alexander Kovalenko am Donnerstag, 11. Juli 2019

За його словами, працівники фірми дискредитували деяких кандидатів на виборах. 

Як відомо, лише за липень поточного року експерти “Платформи прав людини” зафіксували 34 факти порушення цифрових прав українців. Серед них були не тільки неправомірні блокування сайтів, але й спроби хакерів отримати персональні дані українців. Для цього вони створювали фейкові додатки популярних програм для Android, зокрема Skype, Signal і PornHub, з метою шпигування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter