Есбівці затримали ворожого агента, який скоригував ракетні удари по Києву напередодні 2023 року

Дата: 04 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці затримали ймовірного агента ФСБ, який скоригував ракетні удари по Києву напередодні 2023 року. Саме за його координатами 31 грудня 2022 року російські війська завдали ракетного удару по одному з корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

За даними слідства, ворожим поплічником виявився 40-річний мешканець Києва, який підтримував РФ. Щоб допомагати окупантам у війні проти України, наприкінці минулого року він став “волонтером” та виїхав до Росії через треті країни.

Під час перетину кордону з РФ чоловік із власної ініціативи повідомив кадровому співробітнику ФСБ про готовність співпрацювати з російською спецслужбою. Також він передав координати, за якими нібито дислокувався один з підрозділів Сил оборони в столичному регіоні. Через декілька днів загарбники вчинили на цю локацію повітряну атаку.

Після цього представники ФСБ доставили чоловіка до Москви, де його детально проінструктували щодо методів роботи, конспірації та пріоритетних завдань. Потім агента відправили в Україну для збору розвідданих. Натомість йому обіцяли допомогу в отриманні російського громадянства та своєчасну “евакуацію” до РФ.

Так, на території столиці та Житомирщини він розвідував локації штабів та місця найбільшого зосередження особового складу і військової техніки ЗСУ.

Для отримання розвідінформації на Житомирщині чоловік використовував своїх родичів, які там проживали. А в столиці – самостійно проводив візуальне спостереження та фотофіксацію українських об’єктів під час прогулянок містом.

Фото: Служба безпеки України

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Нині чоловік перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, що 31 грудня через масований обстріл Києва росіянами загинула щонайменше одна людина і ще 21 цивільний отримав поранення. Крім того, за словами Кличка, через обстріли  пошкоджені будівлі двох шкіл в Солом‘янському районі столиці, одна  в Печерському. Та один дитсадок у Солом’янському районі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter