Есбівці затримали ще одного охоронця колишньої російської катівні-колонії в Херсоні

Дата: 05 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці викрили ще одного ймовірного помічника окупантів у звільненому Херсоні. За даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення Росії чоловік добровільно допомагав окупантам ув’язнювати та катувати учасників руху опору.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Так, затриманий – місцевий житель, який підтримує Росію, тому під час тимчасової окупації міста звернувся до створеного росіянами “центру зайнятості”. Там йому запропонували “посаду молодшого інспектора відділу охорони” в захопленій “виправній колонії № 90”, яку окупанти використовували для ув’язнення місцевих жителів.

Чоловік погодився на пропозицію і написав заяву на вступ до окупаційного органу. Як зазначають слідчі, він особисто брав участь в обшуках і допитах українських громадян. Під час тортур з потерпілих “вибивали” згоду на співпрацю з окупантами.

Фото: Служба безпеки України

Після звільнення міста він намагався “відсидітися” вдома і хотів уникнути покарання. Однак правоохоронці встановили місце перебування фігуранта і затримали його.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого виявили “посвідчення” колишнього окупаційного органу та форму російського зразка.

Зрештою йому повідомили про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Санкція статті передбачає до 15 років увʼязнення.

Нагадаємо, що в травні про підозру в порушенні законів та звичаїв війни повідомили чотирьом російським силовикам та військовим, яким закидають організацію катівні під час окупації Херсона. Йдеться про Олександра Науменка, Олександра Челенгірова, Анвера Муксимова, Олександра Бочарова

Слідчі кажуть, що в катівні, яку росіяни організували в приміщенні тамтешнього ізолятора, постраждали понад 200 осіб, а до слідчих звернулися 160 з них. У текстах підозр імена потерпілих займають декілька сторінок. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter