Есбівці затримали ще двох жительок Херсонщини, які примушували місцевих голосувати на псевдореферендумі

Дата: 10 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці викрили та затримали ще двох жительок Херсонщини, які брали участь в організації незаконного референдуму РФ на тимчасово окупованій території області. Вони відповідали за виїзне голосування і особисто приїжджали до місцевих жителів з виборчими скринями, закликаючи голосувати за приєднання регіону до Росії.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Офіс генерального прокурора

Щоб забезпечити потрібну кількість голосів, жінок супроводжували озброєні російські військові. У разі відмови брати участь у псевдореферендумі, фігурантки погрожували людям ув’язненням до російських катівень та конфіскацією приватного майна.

За участь у таких “рейдах” вони отримали від загарбників по 50 тисяч російських рублів як одноразову грошову винагороду.

За даними слідства, фігурантками справи є дві мешканки регіону, які після його захоплення підтримали російських загарбників, за що отримали призначення до окупаційного “виборчкому”.

Після звільнення правобережної частини Херсонщини одна з них виїхала до Миколаєва, де переховувалася від правосуддя в орендованому помешканні. Співробітники СБУ встановили її місце тимчасового проживання і затримали.

Іншу жінку затримали у власній оселі у селищі Зимівник.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили їм обом про підозру у колабораційній діяльності, вчиненій за попередньою змовою групою осіб.  Наразі вони перебувають під вартою. Підозрюваним загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше ZMINA писала, що у лютому 2023 року на деокупованій території Херсонщини правоохоронці затримали чотирьох організаторів псевдореферендуму, які погрожували цивільним катівнями за відмову голосувати.

Затримані – місцеві жителі, які на початку повномасштабного вторгнення добровільно пішли на співпрацю з росіянами та влаштувалися до місцевих окупаційних адміністрацій. Там їх внесли до складу створених загарбниками “дільничних виборчих комісій”, де їхнім завданням було фабрикувати результати фейкового референдуму.

Нагадаємо, що у січні цього року суд ухвалив перший вирок за організацію псевдореферендумів на Херсонщині. Колишню членкиню місцевої “виборчої комісії”, створеної агресором під час тимчасової окупації території, засудили до пʼяти років увʼязнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter