Епідеміолога Молдови звільнили за слова про те, що померлі від ковіду були “тягарем для суспільства”

Дата: 09 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

У Молдові у відставку подав головний епідеміолог країни Ніколає Фуртуне, який напередодні заявив, що коронавірус убив тих людей, які й так були тягарем для суспільства. 

Про це повідомили на сайті уряду країни.

Перший випадок коронавірусу в Молдові виявили в березні в 48-річної жінки, яка повернулася з Італії. Тоді урядовці стверджували, що пневмонію їй діагностували ще італійські лікарі, які відправили її на ізоляцію, поки готувався аналіз. Однак вона вирішила повернутися додому, де її шпиталізували вже у важкому стані. 

Наразі в Молдові, населення якої становить 3,4 млн людей, зареєстрували понад 40 тис. випадків коронавірусу та налічили більш ніж тисячу померлих. Обурення серед громадян країни та політиків спричинили слова лікаря Фуртуне про те, що в усьому світі ковід “забрав життя тих, хто і так був тягарем для себе й оточення”.

“Не хочу, щоб мене засуджували або здатися цинічним, але в усьому світі COVID-19 забрав життя тих, хто і так був тягарем для себе й оточення. Це були люди, які боролися з останніми стадіями раку, важким діабетом, серцево-судинними патологіями. Так сталось і у Франції, і в Італії, і, на жаль, у Молдові”, – сказав він. 

Після цих слів відставки Фуртуне вимагали демократична партія, ексміністерка охорони здоров’я Алла Немеренко, опозиційні політики та президент Ігор Додон. Епідеміолог вибачився за свою фразу і запевнив, що його неправильно зрозуміли, оскільки він мав на увазі, що померлі від коронавірусу – “тягар з медичного погляду, а не із соціального”. 

Нагадаємо, що в травні родичі іспанців, які померли від коронавірусу, подали скаргу до Верховного суду проти прем’єр-міністра країни Педро Санчеса і двох десятків членів його уряду. Позивачі вважають, що влада невідповідно реагувала на пандемію.

Також родичі загиблих через коронавірус італійців подали скарги до прокуратури міста Бергамо, щоб правоохоронці встановили винних у великій кількості жертв. В Італії зафіксували найбільший спалах коронавірусу серед європейських країн, а хвороба забрала там життя понад 30 тис. людей. Рідні померлих розповідали, що їхніх літніх батьків відмовлялися шпиталізувати через брак місць, а згодом ховали без повідомлення родичів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter