Експерти МАГАТЕ нагадали про важливість створення зони ядерної безпеки, оскільки біля ЗАЕС учергове пролунали вибухи

Дата: 01 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Інтенсивні обстріли поблизу Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) та тимчасова втрата наприкінці лютого її єдиної резервної лінії електропередач, що залишилася, підкреслили стійкі ризики ядерної безпеки під час війни та нагадали про важливість створення зони ядерної безпеки.

Про це йдеться в заяві гендиректора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Маріано Гроссі щодо ситуації в Україні.

ЗАЕС. Джерело: REUTERS / Alexander Ermochenko

Заява пролунала на тлі повідомлень фахівців МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС із початку січня 2023 року, про те, що 27 лютого вони почули близько 20 детонацій від вибухів неподалік станції.

Резервна лінія електропередач станції потужністю 330 кіловольтів (кВ) була вимкнена вранці в суботу, 25 лютого, після звуків вибухів. Потім її роботу ненадовго відновили, але вона знову була втрачена того ж ранку, повідомила команда МАГАТЕ. Вимкнення відбулося на деякій відстані від заводу по той бік Дніпра. Під’єднали цю лінію електропередач наступного дня.

За словами Гроссі, це ще одне нагадування про крихку зовнішню енергетичну ситуацію для ЗАЕС, яка наразі отримує зовнішню електроенергію, необхідну для ядерної безпеки та безпеки, від єдиної лінії електропередачі, що залишилася, поза межами станції. До початку повномасштабного наступу ЗАЕС була під’єднана до чотирьох таких ліній.

Водночас гендиректор МАГАТЕ висловив стурбованість через тривале затримування ротації команди експертів МАГАТЕ, які зараз перебувають на майданчику найбільшої в Європі атомної електростанції. Нова команда мала замінити їх понад три тижні тому.

Гроссі висловив сподівання, що ротація може відбутися вже невдовзі за умови конструктивних зусиль всіх залучених сторін. Він укотре заявив, що робота з ядерної безпеки та безпеки Місії МАГАТЕ з підтримки та допомоги Запоріжжю “відповідає інтересам усіх”.

Гендиректор МАГАТЕ нагадав про актуальність і важливість створення зони захисту ядерної безпеки та захисту на ЗАЕС, підкресливши, що продовжує дипломатичні зусилля щодо якнайшвидшого узгодження дій стосовно цього.

Водночас гендиректор повідомив, що рівень води в головному водосховищі, яке забезпечує охолодження води для ЗАЕС, стабілізувався останніми тижнями, після раніше повідомленого зменшення кількості води, що утримується Каховською дамбою.

П’ять команд МАГАТЕ продовжують наглядати за ситуацією з безпекою на всіх українських АЕС, йдеться в заяві.

Частина Запорізької області, зокрема Енергодар і ЗАЕС, перебуває під окупацією росіян із березня 2022 року. Станція станом на сьогодні працює під контролем окупантів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що українські енергетики просять створити демілітаризовані зони навколо українських АЕС, а активніше закликати до цього почали, коли повз станції пролетіли декілька російських ракет та дронів. 

Нагадаємо, що торік російські військові обстрілювали в Харкові ядерну установку та сховище ядерних матеріалів, а також тримали в заручниках працівників Чорнобильської АЕС. 

До початку повномасштабної війни в Україні ядерний тероризм вважали гіпотетичним видом тероризму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter