Ексмерка Слов’янська Штепа отримала компенсацію за необґрунтоване перебування під вартою

Дата: 20 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Колишня міська голова Слов’янська Неля Штепа отримала 3600 євро компенсації за порушення права на свободу.

Про це повідомив її адвокат Олександр Шадрін, передає Укрінформ. 

 

“Неля Штепа виграла справу в ЄСПЛ й отримала грошову компенсацію за порушення права на свободу і справедливий суд”, – сказав він.

Шадрін розповів, що наразі Штепа перебуває в Слов’янську та чекає на черговий виклик до суду в Харкові. До рішення суду про запобіжний захід вона не повинна цілодобово перебувати вдома. Водночас обвинувачена в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України та створення терористичної групи ексмерка Слов’янська, як додав адвокат, не збирається їхати з України, любить країну і сподівається на справедливий суд.

Шадрін також зазначив, що 15 січня мало відбутися засідання Орджонікідзевського райсуду Харкова в справі, але адвокати не змогли прибути з поважних причин і засідання перенесено на 10:00 11 лютого.

Як відомо, у жовтні минулого року ЄСПЛ постановив, що Україна має сплатити колишній міській голові Слов’янська Нелі Штепі 2600 євро моральної компенсації і 1000 євро відшкодування судових витрат за порушення права на недоторканність, адже під вартою жінка неаргументовано перебувала понад три роки, та права на справедливий суд у контексті надмірної тривалості розгляду кримінального провадження.

Відомо, що розгляд справи Штепи почався ще 12 червня 2014 року і триває до сьогодні. Чиновниці інкримінують зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинили загибель людей і створення терористичної групи чи організації.

Обвинувачення в справі Штепи ґрунтується на відео, де вона закликала президента Росії Володимира Путіна ввести до Слов’янська російські війська. Сама Штепа неодноразово заявляла, що вчиняла інкриміновані їй дії через погрози розправи з боку терористів. Відомо, що бойовики погрожували й рідним мерки міста. 

За п’ять останніх років матеріали справи Штепи передавали на розгляд у п’ять різних районних судів Харкова. Нещодавно стало відомо, що Орджонікідзевський райсуд після більш ніж року перерви зміг продовжити підготовче засідання в справі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter