Екслідерки ООН кажуть, що організація тримає права жінок “у заручниках”

Дата: 03 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Адвокаційна група GWL Voices, що складається з колишніх лідерок ООН, заявила, що організація тримає права жінок “у заручниках” і має вживати заходів для забезпечення гендерної рівності в організації.

Про це пише The Guardian.

Ірина Бокова, Хелен Кларк та Сусана Малькорра з GWL Voices. Фото: The Guardian / EPA

Так, група закликає ООН обрати жінку на посаду генерального секретаря на майбутніх виборах, які відбудуться у 2026 році. З моменту заснування організації жінки жодного разу не обіймали цієї посади.

“Гендер загалом і права жінок зокрема стали полем політичної боротьби. Багато прав, які, як ми вважали, були захищеними, насправді не є такими. Це не проблема певних країн, це проблема, яка зачіпає весь світ”, – зазначила президентка GWL Voices Сусана Малькорра

Адвокаційна група оприлюднила звіт про жіноче лідерство, який показує, що з 1945 року:

  • жінки очолювали 33 найважливіші інституції лише 12% часу;
  • лише третину основних багатосторонніх організацій очолює жінка;
  • 13 організацій, включно з чотирма найбільшими банками розвитку, ніколи не очолювали жінки;
  • лише 24% постійних представників в ООН – жінки.

Тож GWL Voices закликали терміново впровадити правило, згідно з яким кожні два роки генеральним секретарем ООН має бути жінка. Цей крок підтримали президенти Словенії, Ботсвани та Іспанії.

Екслідерки ООН стверджують, що відсутність гендерної рівності в організації має негативний вплив на прогрес для жінок і дівчат у всьому світі.

“Цей перехід до дуже чіткого багатополярного світу, війна в Україні й субрегіональна напруженість створили напружену атмосферу в ООН. Відчувається брак довіри між сторонами, між Північчю і Півднем, Сходом і Заходом. На жаль, жінки й дівчата стали заручницями цієї загальної напруженості”, – заявила членкиня GWL Voices Марія Фернанда Еспіноза.

Вона підсумувала, що жінки на посадах генерального секретаря й президента Генеральної Асамблеї могли б допомогти змінити ситуацію на краще.

Раніше ZMINA писала, що в червні ООН розмірковувала про оновлення кодексу поведінки та запровадження нових заходів до кліматичного саміту COP28 у Дубаї, оскільки жінки-делегатки COP27 поскаржилися на знущання, насильство й сексуальне домагання з боку колег-чоловіків на тогорічних кліматичних перемовинах ООН.

У листопаді минулого року Нижня палата Конгресу США проголосувала за ухвалення закону Speak Out (“Висловлюйся”). Він анулює угоди про нерозголошення, які змушують працівників зберігати мовчання, і дасть змогу розповідати про випадки домагань чи насильства на робочому місці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter