Економіка Ісландії перевершила більшість європейських після впровадження чотириденного робочого тижня

Дата: 27 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

В Ісландії запровадження чотириденного робочого тижня мало позитивні наслідки для економіки та громадян країни.

Про це свідчать результати дослідження Інституту соціальних наук країни.

Ісландія. Фото з відкритих джерел

Скорочення робочих годин на тиждень відбулося без втрати заробітньої плати.. Між 2020-м і 2022 роком на пропозицію скоротити робочий тиждень погодилися понад половину працівників, зараз таких ще більше.

Минулого року економічне зростання Ісландії стало швидшим, ніж у більшості європейських країн, а рівень безробіття залишився одним із найнижчих у Європі, йдеться у дослідженні.

Як наголосив дослідник Гудмундур Харальдссон, дослідження демонструє “справжню історію успіху: коротший робочий тиждень значно поширився в Ісландії… і економіка є сильною за низкою показників”.

Як заявили 62% працівників, що перейшли на 4-денний робочий тиждень, вони більш задоволені своїм робочим часом, аніж раніше.

97% працівників вважають, що коротший робочий тиждень полегшив баланс між роботою та особистим життям.

Дослідники зазначили, що за умови скорочення робочого тижня продуктивність працівників залишалася такою ж або зростала, тоді як самопочуття працівників “значно” покращувалося.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Австралії планують ухвалити зміни до законодавства про трудові відносини, які дозволять найманим працівникам ігнорувати дзвінки та повідомлення від керівництва у позаробочий час. Планується, що на роботодавців, які порушуватимуть це правило, будуть накладати штрафи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter